«Η Ελλάδα και τα σύνορα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι», ήταν το μήνυμα του υπουργού Ναυτιλίας, Μ. Βαρβιτσιώτη κατά την διάρκεια ευρείας σύσκεψης για την παράνομη μετανάστευση, που πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο.

Επίκεντρο της συζήτησης ήταν η διαχείριση των διαρκώς αυξανόμενων παράνομων μεταναστευτικών ροών από τα θαλάσσια σύνορα της ευρύτερης περιοχής της Δωδεκανήσου, θέμα που απασχολεί έντονα την τοπική κοινωνία το τελευταίο χρονικό διάστημα, καθώς περιστατικά αποβίβασης μεταναστών, τόσο στη Ρόδο όσο και στα υπόλοιπα νησιά, σημειώνονται σε καθημερινή βάση.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης μεταξύ άλλων τόνισε ότι «πρέπει και να διασφαλίζεται η αξιοπρέπεια των ανθρώπων αυτών, που πολλές φορές είναι πρόσφυγες από χώρες σε εμπόλεμη κατάσταση» και πρόσθεσε «η εμπόλεμη κατάσταση στη Συρία, για παράδειγμα, δημιούργησε ένα πρόσθετο κύμα προσφύγων που αναζητά διαρκώς τρόπο να έλθει στη χώρα μας».

Οι φορείς του νησιού, από την πλευρά τους, επισήμαναν την κρισιμότητα του ζητήματος για τον τόπο, αλλά και την τουριστική του εικόνα, ενώ παράλληλα εξέφρασαν και την αγωνία της τοπικής κοινωνίας για την κράτηση των ανθρώπων αυτών, τον χρόνο και την τοποθεσία που θα επιλεγεί να τους φιλοξενήσει. Ο νεοεκλεγείς περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος, ειδικότερα, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα να ενισχυθεί η στελέχωση του λιμενικού και της αστυνομίας στην περιοχή, καθώς «η παράνομη μετανάστευση έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις», ενώ αναφέρθηκε στην επείγουσα μορφή που έχει η διαμόρφωση ενός κατάλληλου χώρου για την προσωρινή υποδοχή των μεταναστών αυτών για τις πρώτες ώρες.