​Με καλό μάτι βλέπει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος την πρόσκληση Κουβέλη για την ανασυγκρότηση της Αριστεράς.

Σε απαντητική επιστολή που απέστειλε στον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών τάσσεται υπέρ της έναρξης διαλόγου με την Αγίου Κωνσταντίνου, αφήνοντας αιχμές για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αφού πρώτα ευχαριστεί τον κ. Κουβέλη, ο κ.Βενιζέλος τονίζει ότι το ΠΑΣΟΚ είναι εξ αρχής υπέρ της έναρξης διαλόγου για την Κεντροαριστερά και μάλιστα «χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς ηγεμονισμούς, σ�� μια ουσιαστική πολιτική και προγραμματική βάση».

Υποστηρίζει ότι η Ελιά είναι το πρώτο βήμα που έκανε το ΠΑΣΟΚ και βρήκε ανταπόκριση, τονίζοντας ότι «δεχόμαστε την πρόταση ενός προγραμματικού διαλόγου, την οποία άλλωστε έχουμε κατ’ επανάληψη διατυπώσει. Η θεματολογία που περιλαμβάνεται στο παράρτημα της επιστολής σας περιλαμβάνει ζητήματα που προφανώς βρίσκονται στον κατάλογο των βασικών προτεραιοτήτων της χώρας»

Σύμφωνα με τον κ.Βενιζέλο, η Κεντροαριστερά θα πρέπει να διεκδικήσει ρόλο αυτόνομο και κεντρικό στην πολιτική σκηνή και κυρίως να ενώσει τις προοδευτικές δυνάμεις και να υπερβεί την τεχνητή πόλωση που έχει δημιουργηθεί.

Ο κ. Βενιζέλος θέτει όμως ξεκάθαρα και το θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, υποστηρίζοντας ότι «οι συνταγματικοί θεσμοί, όπως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πρέπει να προστατεύονται», δίνοντας έτσι το στίγμα της προσέγγισής του στο θέμα, καθώς, επί του παρόντος, τουλάχιστον, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ έχουν αποκλίνουσες απόψεις.

Η αντίδραση Βενιζέλου ήρθε μόλις λίγες ήρες μετά τις δύο επιστολές που απέστειλε ο κ.Κουβέλης, μία αποκλειστικά προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και μία προς τους προέδρους πέντε κομμάτων, μεταξύ των οποίων και το ΠΑΣΟΚ.