Στα όρια της αισχροκέρδειας κινούνται πολλοί επαγγελματίες με θύματα τους τουρίστες αφού πωλούν ως και τρία ευρώ το μπουκάλι νερό στην Ακρόπολη. Το υπουργείο Ανάπτυξης πάντως εντείνει τους ελέγχους καταπολέμησης του φαινομένου, ενώ σήμερα έπεσε βαριά «καμπάνα» σε περίπτερο που πωλούσε το μικρό μπουκάλι νερό… 3 ευρώ!

Σε ρεπορτάζ του Star, κατάκοποι, ιδρωμένοι και διψασμένοι από τη ζέστη οι τουρίστες κατευθύνονται στο πρώτο περίπτερο που υπάρχει, βγαίνοντας από τον ιερό χώρο της Ακρόπολης για να αγοράσουν ένα μπουκάλι νερό. Τους πιάνει κρύος ιδρώτας με την τιμή.

«Αυτό το αγόρασα 3 ευρώ. Στη Αμερική ίσως έχει ένα δολάριο. Κοστίζει ένα δολάριο να το αγοράσω» δηλώνει τουρίστας από τις ΗΠΑ. Και οι αμερικανοί τουρίστες δεν έχουν άδικο που τους φαίνεται πανάκριβο, καθώς με αυτά τα χρήματα, θα αγόραζαν ένα κιβώτιο από την συγκεκριμένη φίρμα νερού. Το περίπτερο αγοράζει χονδρική τις συγκεκριμένες φιάλες νερού του ενός λίτρου 3,20 την δωδεκάδα, δηλαδή 0,26 λεπτά τη μια. Πουλώντας το ένα μπουκάλι για 3 ευρώ, έχει κέρδος 32,8 ευρώ στο κιβώτιο. Το κέρδος του δηλαδή φτάνει το 1100%! Γεγονός που προφανώς είναι καθαρή αισχροκέρδεια.

Και όμως σύμφωνα με τον πρόεδρο τον περιπτερούχων δεν υφίσταται καμία αισχροκέρδεια.

«Δεν έχει κανένα μονοπώλιο. Όσο βρίσκει κανείς πελάτες, δε νομίζω ότι τίθεται θέμα αισχροκέρδειας. Αυτές οι λέξεις τα τελευταία χρόνια, έχουν εξαφανιστεί νομίζω» υποστηρίζει ο κ. Θ. Μάλλης, πρόεδρος της Ένωσης περιπτερούχων Αττικής.

Η ελεύθερη αγορά όμως έχει και κανόνες. Αρκεί να δει κάποιος το ταμπελάκι που έχει βάλει στα ψυγεία του περιπτεράς που γράφει το νερό ως Υδρογόνο (Η)2 Οξυγόνο (Ο) και δίπλα 3,50 !

Και δεν είναι η εξαίρεση. Κάνοντας μια βόλτα στην Ακρόπολη, διαπιστώνει κανείς ότι κάποιοι επαγγελματίες, το είδαν ως ευκαιρία για να βγάλουν εύκολα και γρήγορα κέρδη. Όπως συγκεκριμένη τουρίστρια, που πλήρωσε ακριβά το νερό σε περίπτερο και εστιατόριο, καθώς το έχει πληρώσει από 1,5 ευρώ το λίτρο έως 2,20 ευρώ. «Χθες το βράδυ στην Πλάκα πληρώσαμε 2,24 τα 0,5 λίτρα» δηλώνει ξένος επισκέπτης.

Κάποιοι άλλοι μπορεί να κρατούν την ενδεικτική τιμή στο μικρό μπουκαλάκι, δεν δίνουν όμως αποδείξεις.

Κλιμάκια πάντως του υπουργείου Ανάπτυξης, βρίσκονται σε ετοιμότητα, κάνοντας συνεχώς ελέγχους στις τιμές των βασικ��ν προϊόντων.