​«Η Τουρκία και η Ελλάδα θα μπορούσαν να δώσουν νέα ώθηση για να ξεπερασθούν τα χρόνια σημεία διμερούς τριβής». Αυτό δήλωσε σε συνέντευξή του στην τουρκική Hurriyet Daily News ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Βαγγέλης Βενιζέλος, εκφράζοντας την ανάγκη η ελληνοτουρκική συνεργασία να διαφυλαχτεί για τον σταθεροποιητικό ρόλο που έχει για ολόκληρη την περιοχή.

«Είναι θετικό το γεγονός ότι έχουμε φθάσει στο σημείο όπου, ακόμη κι αν διαφωνούμε, μπορούμε να συζητούμε πράγματα με πολιτισμένο τρόπο σε όλα τα επίπεδα, ενώ αναζητούμε ��πίσης τρόπους για να αναβαθμίσουμε τη διμερή συνεργασία μας σε όλους τους τομείς – ιδιαίτερα στην ενέργεια, το εμπόριο, τον τουρισμό και τις επενδύσεις. Αυτό γυρίζει μια νέα σελίδα στις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες μας» τόνισε ο κ. Βενιζέλος, εκτιμώντας πως θα μπορούσε να υπάρξει και τρίτη συνάντηση του κοινού Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας Τουρκίας πριν το τέλος του 2014.

Καθώς οι συνομιλίες συνεχίζονται για μια διπλωματική λύση στην Κύπρο, ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης υπογράμμισε πως οι Ελληνοκύπριοι περιμένουν μια «θετική απάντηση» από τους Τουρκοκυπρίους στις πρόσφατες προτάσεις.

Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε, επίσης, πόσο σημαντικό είναι το ζήτημα της Κύπρου για τη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ.

«Η Ελλάδα συνεχίζει να υποστηρίζει συστηματικά και ειλικρινώς αυτή την προοπτική, εφόσον η Τουρκία ανταποκριθεί στις ενταξιακές υποχρεώσεις της» τόνισε ο κ.Βενιζέλος, επισημαίνοντας πως «ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου –και ιδιαίτερα του Δικαίου της Θάλασσας– και η επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο ζήτημα της Κύπρου, σε συμφωνία με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, θα μπορούσε πραγματικά να αλλάξει την περιφερειακή κατάσταση, καθιστώντας την Ανατολική Μεσόγειο πόλο περιφερειακής σταθερότητας που θα μπορούσε να συμβάλει στην ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια. Θα προωθούσε επίσης την ανάπτυξη, θα δημιουργούσε νέες θέσεις εργασίας και θα συνέβαλε στην προώθηση της περιφερειακής συνεργασίας»