Ανοικτό το ενδεχόμενο να συγκαλέσει εκτάκτως την Ολομέλεια της Βουλής άφησε ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης σχολιάζοντας την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για δημοψήφισμα για τη «μικρή ΔΕΗ».

Ο Πρόεδρος της Βουλής, μιλώντας σε δημοσιογράφους, υπογράμμισε ότι θα κινηθεί με βάση τον Κανονισμό και το Σύνταγμα και -αφού σημείωσε ότι εκφράζει προσωπική άποψη- τόνισε ότι εφόσον υποβληθούν μια ή περισσότερες ομοειδείς προτάσεις που υπογράφονται από 120 βουλευτές για το θέμα της «μικρής ΔΕΗ» είναι υπαρκτό το ενδεχόμενο να συγκληθεί εκτάκτως η Ολομέλεια της Βουλής.

«Εφόσον οι προτάσεις είναι ομοειδείς, δεν βρίσκω το λόγο γιατί θα πρέπει να μην συζητηθούν» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μεϊμαράκης.

Όπως ανέφεραν συνεργάτες του, όταν υποβληθούν τα αιτήματα θα ζητηθεί γνωμοδότηση από το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής.

Υπενθυμίζεται ότι για την υποβολή πρότασης δημοψηφίσματος απαιτούνται 120 βουλευτές, αλλά για την ψήφισή της απαιτούνται 180 βουλευτές στην Ολομέλεια.

Αισιοδοξία για τις 120 υπογραφές σε ΣΥΡΙΖΑ

Συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί την ίδια ώρα στον ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα της συγκέντρωσης των 120 υπογραφών.

Η Κουμουνδούρου εκτιμά ως θετική τη στάση του ΚΚΕ, τονίζοντας πως οι υπογραφές της ξεχωριστής πρότασης του Περισσού -αν και αφο��ούν την κατάργηση όλου του νομικού πλαισίου της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ από το 1990 έως σήμερα- θα πρέπει να αθροιστούν με τις υπογραφές που θα συγκεντρωθούν κάτω από την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ως θετική αντιμετωπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και τη στάση της ΔΗΜΑΡ, η οποία αποφάσισε να καταθέσει τη δική της ξεχωριστή πρόταση διεξαγωγής δημοψηφίσματος. Στο επίκεντρο της συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής ��αι της ΚΟ του κόμματος βρέθηκε η πρόταση δημοψηφίσματος του ΣΥΡΙΖΑ, με τον Φώτη Κουβέλη να κάνει στροφή 180ο μοιρών και τη ΔΗΜΑΡ να κατεβάζει δική της πρόταση μετά τις αντιδράσεις πέντε βουλευτών του κόμματος (Θωμάς Ψύρρας, Κατερίνα Μάρκου, Σπύρος Λυκούδης και Νίκη Φούντα) για σύμπλεση με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Την ίδια ώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεκινήσει γ��ρο επαφών με ανεξάρτητους βουλευτές αλλά και τους ΑΝΕΛ για την πρωτοβουλία του για τη «μικρή ΔΕΗ».