Το στενό περιβάλλον του Γιάννου Παπαντωνίου αγγίζει όλο και περισσότερο η δικαστική έρευνα για την υπόθεση των υποβρυχίων, μετά την κλήση προς απολογία που απέστειλαν οι ανακριτές διαφθοράς Γαβριήλ Μαλλής και Γιάννης Σταυρόπουλος στον πρώην γενικό διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, Σπύρο Τραυλό.

Ο κ. Τραυλός, που ανέλαβε τη θέση επί υπουργίας Γιάννου Παπαντωνίου στο Εθνικής Άμυνας, εγκαλείται για την υπογραφή αντισταθμιστικών ωφελημάτων άνω των 72 εκατομμυρίων που συμφωνήθηκαν παράλληλα με την αγορά των υποβρυχίων, τα οποία όμως έμειναν ανεκτέλεστα.

Είχε προηγηθεί από τους ίδιους ανακριτές η εξέταση της συζύγου του πρώην υπουργού, Ρούλας Κουράκου, των κουμπάρων του Γιώργου και Ιουλίας Κανδαλέπα, καθώς και το αίτημα δικαστικής συνδρομής, το οποίο απέστειλαν στις ελβετικές δικαστικές Αρχές ζητώντας να ανοίξουν όλοι οι λογαριασμοί τους.

Αίτημα που προσπαθεί να μπλοκάρει το ζεύγος Κανδαλέπα, σε αντίθεση με την κ. Κουράκου που έχει δώσει έγγραφη εξουσιοδότηση-συναίνεση για το άνοιγμα των λογαριασμών και υπολογαριασμών της που συνδέονται με τη λίστα Λαγκάρντ.

Στο αίτημα αναφερόταν από τον κ. Μαλλή πως υπάρχουν «βάσιμες υπόνοιες» ότι ο πρώην υπο��ργός έχει δωροδοκηθεί από τη γερμανική εταιρεία HDW/Ferrostal προκειμένου αυτή να αναλάβει τον εκσυγχρονισμό των υποβρυχίων τύπου «Ποσειδών» 209.

Πρόκειται για τη σύμβαση που υπογράφτηκε από τον Σπύρο Τραυλό, υπό την ιδιότητα του γενικού διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου, μετά από εξουσιοδότηση του τότε υπουργού Εθνικής Άμυνας, Γ. Παπαντωνίου.