Προκήρυξη πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο εισηγείται στον πρωθυπουργό ο εξ απορρήτων σύμβουλός του και βουλευτής Επικρατείας Χρύσανθος Λαζαρίδης.

Ο στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά εισηγείται την προκήρυξη πρόωρων εκλογών μετά τον Σεπτέμβριο και πριν από τα μέσα Νοεμβρίου, αλλά χωρίς να έχει ξεκινήσει η διαδικασία εντός της Βουλής για την ανάδειξη νέου Προέδρου.

Η ΝΔ κατ’ αυτόν τον τρόπο -και στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ αναδειχθεί πρώτο κόμμα και ο Αλέξης Τσίπρας σχηματίσει κυβέρνηση- θα μπορεί να προκαλέσει εκλογές τον Μάρτιο του 2015, καθώς η Κουμουνδούρου δεν θα διαθέτει την απαιτούμενη προεδρική πλειοψηφία. ��άλιστα, πολλά κορυφαία στελέχη της εκτιμούν πως ο ΣΥΡΙΖΑ, σε περίπτωση που γίνει κυβέρνηση, αφενός θα πιεστεί πολύ από τους δανειστές μη διαθέτοντας plan b για τη λύση στο πρόβλημα του ελληνικού χρέους και αφετέρου δεν θα μπορέσει να εκπληρώσει τις υποσχέσεις στο εσωτερικό της χώρας. Στο κλίμα αυτό, εκτιμούν πως η ΝΔ θα νομιμοποιείται να μην ψηφίσει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προκαλώντας εκ νέου εκλογές τον Μάρτιο του 2015.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της πρότασης του κ. Λαζαρίδη αν η χώρα οδηγηθεί στις κάλπες λόγω αδυναμίας εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας και αναδειχθεί από αυτές νικητής ο ΣΥΡΙΖΑ, τότε ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει πολύ πιο εύκολο έργο και χωρίς να επικρέμαται η απειλή νέας προσφυγής στις κάλπες. Και αυτό καθώς η νέα Βουλή που θα προκύψει -μετά την αδυναμία εκλογής Προέδρου- δεν θα χρειάζεται πλέον 180 ψήφους για να εκλέξει νέο πολιτειακό άρχοντα, αλλά μόλις 151 ψήφους.

Ο πρωθυπουργός από την πλευρά του εξετάζει προσεκτικά όλα τα ενδεχόμενα. Μόνο τυχαίο, άλλωστε, δεν είναι ότι παρά τις αντιρρήσεις της τρόικας επιμένει και να εφαρμοστεί η εισαγγελική πρόταση για τους ενστόλους και να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για τη μείωση των φόρων με τους δανειστές…