Ποιος είδε τον Βενιζέλο και δεν τον φοβήθηκε…. Η επίθεση της ευρωβουλευτού του Δημοκρατικού Συναγερμού Ελένης Θεοχάρους στον αντιπρόεδρο της ελληνικής κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών, τον οποίο κατηγόρησε για «απαράδεκτη αδράνεια» σε τουρκικές προκλήσεις κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ - Τουρκίας, που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο στις 23 Ιουνίου 2014 έκανε έξαλλο τον κ.Βενιζέλο και όχι μόνο...

Η Αθήνα, ζήτησε με ρηματική διακοίνωση και εξασφάλισε παρέμβαση του κυπριακού υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο υποστήριξε πως "η Ελληνική Προεδρία και ειδικότερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος, κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος προήδρευσε της συνάντησης, χειρίστηκε με άκρως ικανοποιητικό τρόπο τις τουρκικές προκλήσεις έναντι της Κύπρου".

Τούρκος υπουργός Ευρώπης κ. Τσαβούσογλου ανέγνωσε ορισμένα αποσπάσματα από την Τουρκική Δήλωση στα οποία δεν περιλαμβάνονταν οποιεσδήποτε προσβλητικές, για την Κυπριακή Δημοκρατία, αναφορές" πρόσθεσε το Κυπριακό ΥΠΕΞ, με την κ.Θεοχάρους ωστόσο να επιμένει .
Κληθείσα από τον "Φιλελεύθερο" να σχολιάσει την ανακοίνωση της Λευκωσίας η Ελένη Θεοχάρους εξέφρασε κατανόηση για "τη στάση του Κυπριακού Υπουργείου Εξωτερικών".
theoxarous-eleni.jpg
"Γνωρίζω πως ο κ. Βαγγέλης Βενιζέλος πνέει τα μένεα εναντίον μου, αλλά εξακολουθώ να μην έχω λάβει απάντηση στο ερώτημά μου, που αφορούσε στην έμπρακτη έκφραση αλληλεγγύης της Προεδρίας του Συμβουλίου και της Ε.Ε., προς ένα κράτος-μέλος τελών υπό την στρατιωτικήν κατοχήν μιας υπό ένταξιν χώρας. Εν προκειμένω, η Κύπρος υπέστη μια βάναυση και προσβλητικότατη επίθεση από την Τουρκία. Η επίθεση που έγινε προ δεκαπενθημέρου εξακολουθεί να παραμένει αναπάντητη", είπε η κα Θεοχάρους και πρόσθεσε ότι "είναι υποχρέωσή μου να υπερασπίζομαι την Κυπριακή Δημοκρατία και η Ελλάς και το Έθνος δεν είναι ο κ. Βενιζέλος".
Τόνισε ακόμα ότι δεν δέχ��ται μαθήματα πατριωτισμού από κανένα και ότι δεν δέχεται πως διαταράσσονται οι σχέσεις Αθηνών και Λευκωσίας λόγω των όσων είπε.
"Είσαι ανεύθυνη"

Από την πλευρά του, ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος ξεκαθάρισε πως είναι λυπηρό οι δήθεν "πατριωτικοί" κύκλοι να προσπαθούν να εμπορευτούν πολιτικά ή δημοσιογραφικά τις εθνικές ευαισθησίες και σημείωσε πως δεν υπάρχει καμία διαφοροποίηση μεταξύ Ελλάδος και Κύπρου.

Ο κ. Βενιζέλος ξεκαθάρισε για άλλη μία φορά πως τα δύο υπουργεία εξωτερικών των χωρών είναι σε στενή συνεργασιά και πλήρη ταύτιση και μάλιστα σημείωσε πως αναγκάστηκαν να αποκαταστήσουν την αλήθεια και την τάξη "λόγω της ανευθυνότητας με την οποία μια ευρωβουλευτής επιχείρησε να αλλοιώσει την πραγματικότητα στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, τη στιγμή που η απερχόμενη ελληνική προεδρία παρουσίαζε τον απολογισμό της δια του πρωθυπουργού".

Μάλιστα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σημείωσε πως τα δύο υπουργεία έπρεπε να αντιδράσουν για λόγους εθνικού συμφέροντος και όχι μόνο γιατί δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια η φημολογία περί ρήξης στις σχέσεις.

Έκανε λόγο μάλιστα για ανεύθυνες μικροκομματικές ή προσωπικές δημαγωγίες για μια στιγμή δημοσιότητας.

Έσπευσε μάλιστα να υπερασπιστεί τις σχέσεις του με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά σημειώνοντας πως υπάρχει πλήρης ταύτιση μεταξύ τους με βασική επιδίωξη να υπάρχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερος βαθμός ενότητας των πολιτικών δυνάμεων και πέραν της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

"Το γεγονός ότι, ως Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών, αποφεύγω συστηματικά να συνδέω τα εθνικά θέματα με ευτελείς όψεις της εσωτερικής πολιτικής πραγματικότητας και το γεγονός ότι ως εκ τούτου ανέχομαι συχνά - για λόγους προστασίας της διεθνούς εικόνας της χώρας - να εκφέρονται ως δήθεν στρεφόμενες εναντίον μου και εναντίον του κόμματος που ηγούμαι αντιδράσεις που αφορούν κυβερνητικές πολιτικές συμφωνημένες, φυσικά με τον Πρωθυπουργό, θα ήταν λάθος να εκληφθεί από οποιονδήποτε ως άδεια να φλερτάρει με τους παραπάνω κύκλους, να ασχημονεί ή πολύ περισσότερο να παίζει προσωπικά παιχνίδια με εθνικά θέματα" κατέληξε ο κ.Βενιζέλος.