«Είναι η ανάγκη να σπάσουν τα αρνητικά στερεότυπα για την Ελλάδα της κρίσης που έχουν αμαυρώσει την εικόνα της» επισήμανε ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά τον χαιρετισμό του στην εκδήλωση που οργανώθηκε, σήμερα, στο Υπουργείο Εξωτερικών, με αφορμή τη συμπλήρωση 200 ετών από τη συμβολή του Ιωάννη Καποδίστρια στη διαμόρφωση του πολιτειακού ομοσπονδιακού συστήματος της Ελβετίας και 150 ετών από το θάνατο του Ελβετού φιλέλληνα τραπεζίτη Εϋνάρδου και την έκδοση σχετικής συλλεκτικής σειράς γραμματοσήμων από τα Ελληνικά Ταχυδρομεία.

benizelos ekdilosi kapodistria 2.jpg


Ο κ. Βενιζέλος ζήτησε επίσης «να ανασυγκροτήσουμε στην πραγματικότητα ένα νέο φιλελληνικό κίνημα, ένα κίνημα ανθρώπων που στην Ευρώπη, σε όλο τον κόσμο, στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, στους διεθνείς ακαδημαϊκούς κύκλους αναγνωρίζει, αντιλαμβάνεται και λέει ποια είναι η πραγματικότητα για μία Ελλάδα που υπερβαίνει την κρίση και καταλαμβάνει την ισότιμη θέση που της αξίζει στην Ευρώπη και γενικότερα, θα μου επιτρέψετε να πω, στη διεθνή αγορά».

Το δεύτερο ζήτημα στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Βενιζέλος και το οποίο χαρακτήρισε πάντοτε κορυφαίο, ήταν το ζήτημα του κράτους. «Γιατί σε αυτή την προσπάθεια στην πραγματικότητα έδωσε τη ζωή του ο Καποδίστριας, στη συγκρότηση ενός σύγχρονου, λειτουργικού κράτους, σύμφωνα με αντιλήψεις, θα μπορούσαμε να πούμε συνοπτικά, ευρωπαϊκές. Αυτό είναι ένα ζήτημα που διατρέχει την ελληνική ιστορία από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης μέχρι σήμερα. Ποτέ δεν έχουμε καταφέρει ως κ��ινωνία, ως έθνος να συμφωνήσουμε σε ένα ελάχιστο πλαίσιο κοινών παραδοχών για το πώς αντιλαμβανόμαστε το κράτος».

Ειδικά για το χρέος ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών υπενθύμισε:

«Η Ελλάδα γεννιέται ως ανεξάρτητο κράτος με βαρύ χρέος λόγω των δανείων της Ανεξαρτησίας. Αυτό καταδιώκει την Ελλάδα από τα πρώτα βήματά της. Κάποια στιγμή, ο Εϋνάρδος παρεμβαίνει, για να σώσει την Ελλάδα από μία πρώτη απειλή χρεοκοπίας. Το PSI δεν είχε ανακαλυφθεί τότε, ώστε να γίνει εθελοντικά με συμφωνημένο και νομικά ασφαλή τρόπο, για να μην είναι η Ελλάδα Αργεντινή, αυτό έγινε 200 χρόνια αργότερα, το κούρεμα και η αναδιάρθρωση. Το πρόβλημα υπήρχε όμως πριν από την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του σύγχρονου Ελληνικού Κράτους».

Ο κ. Βενιζέλος πρόσθεσε ότι «έχει πολύ μεγάλη σημασία όλη αυτή η προσπάθεια που γίνεται και τώρα, μετά από τόσα χρόνια, πάλι το θέμα είναι να επιβεβαιώσουμε τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους, την επάνοδο στις αγορές με τους καλύτερους δυνατούς όρους και να έχουμε ένα ανακεφαλαιοποιημένο, ανασυγκροτημένο τραπεζικό σύστημα, Για να δείτε πώς ενσωματώνονται, ανακυκλώνονται και τελικώς κρίνονται όλα ανά πάσα στιγμή και πόσο μεγάλη σημασία έχει να μην κάνουμε απλώς συμβολική ή ιδεολογική χρήση της ιστορίας και μάλιστα σχολικού τύπου, με κινήσεις απλές και ενδεχομένως αθώες, αλλά να αντιλαμβανόμαστε σε βάθος τι είναι αυτό που έχει συμβεί».