Σε διπλό «αντιπερισπασμό», προς το ΚΚΕ και προς την κυβέρνηση, προχώρησε σήμερα η Κουμουνδούρου, σε μια προσπάθεια να εξασφαλισθούν οι 120 υπογραφές στη Βουλή σχετικά με τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη «μικρή ΔΕΗ».

Αν και o γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας έχει διαμηνύσει, στην τηλεφωνική του επικοινωνία με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ότι κόμμα του επιμένει στη δική του πρόταση για κατάργηση του Ευρωπαϊκού Θεσμικού πλαισίου, κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν ότι «είναι δυνατή η άθροιση ��ων βουλευτών του ΚΚΕ, στους αιτούντες δημοψηφίσματος για τη μικρή ΔΕΗ», υπενθυμίζοντας ότι το ΚΚΕ έχει καταθέσει πρόταση διενέργειας δημοψηφίσματος για το σύνολο των νόμων που συνιστούν το πλαίσιο της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας.

Υποστηρίζουν ακόμα ότι με βάση την πρακτική του παρελθόντος οι βουλευτές του ΚΚΕ μπορούν να αθροιστούν αριθμητικά με τους υπόλοιπους (ΣΥΡΙΖΑ,ΑΝΕΛ και Ανεξάρτητοι) διαφωνούντες με την κυβέρνηση.

Σε σχετικό non paper ο ΣΥΡΙΖΑ παραπέμπει σε ανάλογο παράδειγμα, όπως συνέβη το 2008 για τη Συνθήκη της Λισαβόνας, όταν αθροίστηκαν οι ψήφοι των αντιτιθέμενων κομμάτων.

Τότε υπήρχαν 4 διαφορετικές προτάσεις, 101 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, 22 βουλευτών του ΚΚΕ, 4 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και 10 βουλευτών του ΛΑΟΣ. «Είναι φανερό πως τα κόμματα κατέθεσαν ξεχωριστές προτάσεις με διαφορετικό σκεπτικό, αλλά οι υπογραφές των βουλευτών τους αθροίστηκαν και βρέθηκαν να είναι πάνω από το όριο των 120, ώστε να γίνει η ειδική ημερήσια διάταξη» επιμένει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Πάντως, ακόμα και εάν γίνει δεκτός ο ισχυρισμός του ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορεί να εξασφ��λισθεί αυτομάτως ο αριθμός των 120 βουλευτών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει 71 βουλευτές, ενώ τα άλλα κόμματα που συμφωνούν με την πρόταση για δημοψήφισμα, η ΔΗΜΑΡ και οι ΑΝΕΛ, διαθέτουν από 13 βουλευτές, με το άθροισμα χωρίς το ΚΚΕ να φτάνει στους 97, ενώ μαζί με το ΚΚΕ μπορεί να φτάσει στους 109 βουλευτές. Συνεπώς, ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει, έστω και εάν γίνει δεκτός ο ισχυρισμός του, να «αλιεύσει» τουλάχιστον τις υπογραφές 11 "Ανεξάρτητων" ή άλλων βουλευτών.