​Την αποτυχία της προσπάθειας Τσίπρα γα συμπήξει μέτωπο κατά της κυβέρνησης και της ιδιωτικοποίησης της μικρής ΔΕΗ προεξοφλεί η κυβέρνηση και τον κατηγορεί ανοιχτά τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «προσπαθεί να βρει συμμάχους για να αποτρέψει την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας» και πολύ περισσότερο κυβερνητικούς εταίρους «αν ποτέ κέρδιζε τις εκλογές».
Η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη, μιλώντας στην εκπομπή του STAR Live U, χαρακτήρισε την συμπλήρωση 120 υπογραφών «δύσκολη υπόθεση» και διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση θα κάνει ότι είναι δυνατόν για να διασφαλίσει το συμφέρον της χώρας.

Από την πλευρά του ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Μανιάτης μιλώντας στον Realfm τόνισε πως η κυβέρνηση αναμένει την δικαστική απόφαση για το θέμα και είναι έτοιμη για όλα, κατηγορώντας τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Α.Τσίπρα για «ένα παιχνίδι τακτικισμού, δημαγωγίας το οποίο δεν στοχεύει στην ίδια τη ΔΕΗ, αλλά στην επερχόμενη εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας».
Εν τω μεταξύ, όπως γράψαμε νωρίτερα στο star.gr, όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταψήφισαν το νομοσχέδιο στην επιτροπή της Βουλής, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας επιμένει στο προσκλητήριο προς στα κόμματα της αντιπολίτευσης.
«Ανεξάρτητα από πιθανές διαφορετικές οπτικές που μπορούμε να έχουμε με άλλες πολιτικές δυνάμεις σε μια σειρά από ζητήματα, ακόμα και στο μείζον θέμα του ενεργειακού σχεδιασμού, στόχος μας είναι να συγκροτήσουμε ένα παλλαϊκό κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο, για την υπεράσπιση της ΔΕΗ που έχει στρατηγική σημασία για την εθνική οικονομία και την ανάπτυξη της χώρας μας. Είναι ιστορική μας υποχρέωση» έγραψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Α.Τσίπρας σε άρθρο –παρέμβαση στο TVXS .
«Το θέμα δεν είναι αν θα καταφέρουμε να συγκεντρώσουμε τις 120 υπογραφές, το θέμα είναι ότι οι Έλληνες βουλευτές του κ��ινοβουλίου … πρέπει να σεβαστούν την παράγραφο του Συντάγματος που μιλάει για λαϊκή κυριαρχία. Είναι παράνομα στη εξουσία» δήλωσε από την πλευρά του στο ραδιόφωνο του Alpha ο ευρωβουλευτής Μ.Γλέζος.
Εν τω μεταξύ, το Κομμουνιστικό κόμμα απάντησε αρνητικά στο αίτημα για συνάντηση των Κοινοβουλευτικών εκπροσώπων με τον ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, αν δεν ανακοινώσουν δημόσια ότι δέχονται να καταργηθεί πλήρως το πλαίσιο απελευθέρωσης της ενέργειας στην Ελλάδα. Το τελευταίο ωστόσο «σκοντάφτει» στην πόρτα της ΔΗΜΑΡ, η οποία διαφωνεί με την πλήρη κατάργηση της απελευθέρωσης στην ενέργεια.
«Θα δω τι θα κάνουμε ως κόμμα τη Δευτέρα. Όσο αποφασισμένος είμαι να υπερασπιστώ τον απλό πολίτη στην παροχή που πρέπει να του κάνει το κράτος, άλλο τόσο είμαι και αποφασισμένος να διαμορφώσω και ένα πλαίσιο πολιτικής αντίστασης εάν επιχειρηθεί κακή πολιτική διαχείριση του θέματος» είπε ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Σ.Λυκούδης στο mega.
Ακόμη και στους ΑΝΕΛ που ο Πάνος Καμμένος συμφώνησε αμέσως με τον Αλέξη Τσίπρα, αρκετοί βουλευτές διαφωνούν με το κατέβασμα των διακοπτών του ρεύματος από τους συνδικαλιστές. Μάλιστα ο Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Τέρενς Κουίκ παρότι συμφωνεί με το δημοψήφισμα, δεν αποκλείεται να μην το στηρίξει αν συνεχιστούν οι απεργίες, ενώ διαφωνεί πλήρως με την συμπόρευση με τους ��υνδικαλιστές όπως ο Νίκος Φωτόπουλος.
Ενστάσεις για το δημοψήφισμα αν δεν υπάρξει πρόταση για νέα ενεργειακή πολιτική εξέφρασε και ο ανεξάρτητος βουλευτής Μίμης Ανδρουλάκης.
Μετά την δικαστική απόφαση η κυβέρνηση περιμένει να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι στις θέσεις τους. Διαφορετικά θα σταλούν φύλλα πολιτικής επιστράτευσης στους εργαζόμενους. Η ΔΕΗ έχει ήδη λίστα με τις διευθύνσεις για να τα αποστείλει στους εργαζόμενους. Αν κάποιοι αρνηθούν να τα παραλάβουν θα βρεθούν απέναντι στον κίνδυνο της απόλυσης.
Η κυβέρνηση πάντως θεωρεί ότι μετά τις βελτιώσεις που κατατέθηκαν δεν θα υπάρξει κανένα ζήτημα στην ψηφοφορία. Την ίδια ώρα οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους, με την αποψινή διακοπή της ηλεκτροδότησης να είναι σχεδόν βέβαιη.