Σε τεντωμένο σχοινί είναι οι σχέσεις του υπουργείου Υγείας με τους φαρμακοποιούς μετά την απόφαση του Μάκη Βοριδη να κατεβάσει το κέρδος των φαρμακοποιών από το 19 στο 15,6-15,7 %, μια μείωση που αποτελούσε μνημονιακή δεσμευση και ενα απο τα προαπαιτουμενα.

«Υπάρχει μια θετική επίπτωση μέσα από μείωση κόστους και στο χρήστη καθώς θα υπάρχει μείωση τιμής και με αυτή την έννοια θεωρώ ότι ήταν μια ισορροπημένη συμφωνία που έχει επιτύχει το υπουργείο Υγείας εκπληρώνοντας μια υποχρέωση της χώρας» δήλωσε ο Υπουργός Υγείας.

Οι φαρμακοποιοί μιλούν για αιφνιδιαστική απόφαση του Υπουργού Υγε��ας που διαλύει τα φαρμακεία και οδηγεί στην εξαθλίωση τους φαρμακοποιούς.

Σύμφωνα με τον πρόεδρό τους οι φαρμακοποιοί χάνουν 40 εκατομμύρια προς όφελος των φαρμακοβιομηχάνων και όχι των ταμείων και των πολιτών.

Η μείωση αυτή του ποσοστού κέρδους προκύπτει με την εισαγωγή των φαρμάκων υψηλού κόστους στα ιδιωτικά φαρμακεία που μέχρι τώρα δίνονταν αποκλειστικά από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

Κι ενώ ο Υπουργός μιλάει για ισορροπημένη συμφωνία, οι φαρμακοποιοί είναι έτοιμοι για κινητοποιήσεις, αφού το Σάββατο συνεδριάζουν για να αποφασίσουν την περαιτέρω στάση τους. Όπως επισημαίνουν, για τα ακριβά φάρμακα που χορηγούνται σε βαριά πάσχοντες και στα οποία ο τζίρος των φαρμακείων φτάνει τα 700 εκατομμύρια, το κέρδος των φαρμακοποιών από τα αυτά τα φάρμακα υψηλού κόστους είναι στο 3%.