Μέχρι και 2,5 δις ευρώ αναμένεται να φτάσει το τίμημα που θα εισπράξει η ΔΕΗ για την αποκρατικοποίηση της "μικρής ΔΕΗ" αλλά και του ανεξάρτητου διαχειριστή ενέργειας, σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του STAR.

Οι νέες επενδύσεις που θα προωθηθούν εκτιμάται ότι θα προσεγγίσουν το 1,5 δις ευρώ, μειώνοντας το κόστος παραγωγής ενέργειας και δημιουργώντας 600- 700 νέες θέσεις εργασίας κυρίως στη δυτική Μακεδονία. Οι επενδύσεις περιλαμβάνουν τη δημιουργία νέων εργοστασίων παραγωγής ενέργειας και τον εκσυγχρονισμό παλιών μονάδων

Σύμφωνα επίσης με πληροφορίες η ΔΕΗ θα εισπράξει και από 800 εκ. έως 1 δις για το 66% του ΑΔΜΗΕ, του ανεξάρτητου διαχειριστή ενέργειας.

Με τα χρήματα αυτά και τις επενδύσεις που θα γίνουν, εκτιμάται ότι η ΔΕΗ θα προσφέρει καλύτερες υπηρεσίες αλλά και καλύτερες τιμές για τους καταναλωτές.

«Αυτό που κάνουμε με τη μικρή ΔΕΗ είναι μια βαθιά μεταρρυθμιστική κίνηση και θα έχει ωφέλειες και για την ελληνική κοινωνία και για την ελληνική οικονομία, αλλά και για τους εργαζόμενους. Δε θα υπάρξει καμία αύξηση στα τιμολόγια. Σχεδιάζεται να υπάρξει ένας ανταγωνιστής, ο οποίος σε ανταγωνισμό με την ΔΕΗ, θα παίζουν με τα τιμολόγια», δήλωσε ο Γιώργος Μανιάτης, Υπο��ργός Περιβάλλοντος ενέργειας και κλιματικής αλλαγής

Οι έρευνες δείχνουν ότι η αποκρατικοποίηση της μικρής ΔΕΗ θα συμβάλει ώστε να υπάρξει πραγματικός και βιώσιμος ανταγωνισμός, όπως συνέβη με την απελευθέρωση των τηλεπικοινωνιών. Τα έσοδα από την ιδιωτικοποίηση της μικρής ΔΕΗ θα πάνε στη μεγάλη ΔΕΗ και θα αξιοποιηθούν για επενδύσεις στη μεγάλη ΔΕΗ με στόχο να μειωθεί το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Ο έλεγχος των τιμών παραμένει στην ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, ενώ διατηρείται το κοινωνικό τιμολόγιο, καθώς χρηματοδοτείται από το κράτος.

Από τα κεφάλαια που θα εισπράξει η ΔΕΗ περίπου 1,2 δις θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή δανείων της ΔΕΗ, που φτάνουν τα 5 δις με αποτέλεσμα να μειωθούν τα επιτόκια δανεισμού της μεγάλης ΔΕΗ και να ανακάμψει ταμειακά.

Τα οφέλη για μεγάλη ΔΕΗ θα είναι:

-1,2 δις των κεφαλαίων για για αποπληρωμή δανείων ΔΕΗ

- μείωση επιτοκίων δανεισμού και ταμειακή ανάκαμψη

Τα υπόλοιπα 1- 1,2 δις θα αξιοποιηθούν για το μεγάλο έργο Πτολεμαΐδα 5 αλλά και για εκσυγχρονισμό άλλων παλαιότερων μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Το έργο Πτολεμαΐδα 5 έχει συνολικό προϋπολογισμό 1,394 δις ευρώ. Το 44% θα χρηματοδοτηθεί από τη γερμανική KFW, το 38% από κεφάλαια της ΔΕΗ και το 18% από δάνειο από την Ευρωπαϊκή τράπεζα επενδύσεων.

Το έργο Πτολεμαΐδα 5 αναμένεται να συνεισφέρει 200- 300 νέες θέσεις εργασίας με τη δημιουργία σύγχρονης περιβαλλοντικής μονάδα παραγωγής ενέργειας με λιγνίτη σε μια περιοχή της δυτικής Μακεδονίας όπου καταγράφονται τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας στην χώρα.

Από τις επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό παλαιότερων μονάδων στην ηπειρωτική Ελλάδα και στα νησιά αναμένεται να υπάρξει μείωση του κόστους παραγωγής ενέργειας που φτάνει το 30-40%.

Ταυτόχρονα με τα έσοδα από την αποκρατικοποίηση της μικρής ΔΕΗ, η μεγάλη ΔΕΗ σχεδιάζει να επεκταθεί στα Βαλκάνια όπου αναμένεται να αγοράσει λιγνιτωρυχεία και μονάδες ηλεκτροπαραγωγής καθιστώντας τη ΔΕΗ βασικό παίκτη στην ευρύτερη παραγωγή στην εισαγωγή και εξαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας

Με έσοδα από τη μικρή ΔΕΗ επίσης θα υλοποιηθούν τα σχέδια για επέκταση σε Ρουμανία και Βουλγαρία.

Σήμερα, σύμφωνα με την Κομισιόν, η ΔΕΗ που είναι ανώνυμη εταιρία, εισηγμένη στο χρηματιστήριο, έχει δεσπόζουσα θέση στην αγορά ενέργειας και γι΄ αυτό απαιτείται η Ελλάδα να προχωρήσει άμεσα στο άνοιγμα της αγοράς. Η νέα μικρή ΔΕΗ που εκτιμάται ότι θα εισφέρει έσοδα έως 1,5 δις θα περιέχει το 30% της μεγάλης ΔΕΗ, ενώ οι ιδιώτες επενδυτές για να την εξαγοράσουν θα καταβάλλουν τίμημα πάνω από την λογιστική της αξία, όπως εκτιμά ανεξάρτητος εκτιμητής.

Δείτε στο ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Star όλες τις λεπτομέρειες!