Κόντρα ξέσπασε ανάμεσα στα υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Εσωτερικών, για την απόφαση των 13 περιφερειαρχών, αλλά και περίπου των δυο στους τρεις δήμους της χώρας να μην προχωρήσουν σε αξιολόγηση του προσωπικού και των δομών τους, αρνούμενοι στην ουσία να εφαρμόσουν το νέο σύστημα με την υποχρεωτική ποσόστωση 25% οι άριστοι, 15% οι εργαζόμενοι χαμηλής παραγωγικότητας. Δήμαρχοι και περιφερειάρχες καλύπτονται πίσω από το γεγονός ότι οι νεοεκλεγέντες αναλαμβάνουν καθήκοντα την 1η Σεπτεμβρίου, ενώ έως τότε –βάσει του ισχύοντος δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα- δ��ν μπορούν να γίνουν μεταβολές στην υπηρεσιακή κατάσταση.

Σε ερώτηση για την απόφαση αυτή των αυτοδιοικητικών αρχόντων, στενοί συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη έδειχναν προς την πλευρά του υπουργού Εσωτερικών λέγοντας «ρωτήστε τον κύριο Ντινόπουλο».

«Είναι θέμα που αφορά το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης» απαντούσαν στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών.

Ηδη στις 30 Ιουνίου έληξε η πρώτη φάση της αξιολόγησης στο Δημόσιο, που αφορούσε στην καταγραφή των προσόντων όλων των εργαζομένων και πολύ λίγοι –σε όλους τους δημόσιους φορείς- εφάρμοσαν το νόμο, καθώς και η ΑΔΕΔΥ ζήτησε από τους δημοσίους υπαλλήλους να μην πειθαρχήσουν.

Μετά από αυτή την εξέλιξη, ο γενικός ��ραμματέας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Στεφάνου, απέστειλε επιστολή, προς το υπουργείο Εσωτερικών, σε συνέχεια προηγούμενου εγγράφου του προς τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες των συναρμόδιων υπουργείων για την εφαρμογή της «αξιολόγησης», .

Στο έγγραφο του προς το υπουργείο Εσωτερικών, το καλεί να συγκεντρώσει τα στοιχεία που αφορούν στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις των δήμων και των περιφερειών και απειλεί με πειθαρχικές κυρώσεις εις βάρος των υπευθύνων να διεξάγουν την αξιολόγηση.

«Σε περίπτωση που δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η σχετική διαδικασία, παρακαλείσθε στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας και σταθμίζοντας κατά περίπτωση τους λόγους μη ολοκλήρωσης του πρώτου σταδίου της διαδικασίας αξιολόγησης, να διερευνηθεί από τους αρμόδιους πειθαρχικώς προϊσταμένους το ενδεχόμενο πειθαρχικής ευθύνης των εργαζομένων στο πλαίσιο των προβλεπόμενων στον Υπαλληλικό Κώδικα», καταλήγει στο έγγραφό του ο κύριος Στεφάνου.

Ρεπορτάζ Γιάννης Ευσταθίου