​Την Ντόρα Μπακογιάννη «βλέπει» ως νέα υπεύθυνη της ευρωπαϊκής διπλωματίας, στη θέση της Κάθριν Άστον, το έντυπο ευρωπαϊκής ενημέρωσης «Europolitics»!

Σε άρθρο «Υπό τον τίτλο Κούρσα διορισμών: τα διακυβεύματα του επόμενου ευρωπαϊκού δείπνου», το έντυπο σημειώνει πως οι αρχηγοί των κρατών - μελών θα συναντηθούν στις 17 Ιουλίου για τους διαδόχους του Ρομπάι και της Άστον, με τον προεδρεύοντα της Ε.Ε. να στοχεύει στο να υπάρξει ομοφωνία.

«Κύριος στόχος αυτής της συνάντησης είναι η επίτευξη συναίνεσης», αναφέρεται στο δημοσίευμα, προσθέτοντας πως στο δείπνο θα συζητηθεί το θέμα του νέου Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (για ανανεώσιμη διετή θητεία) και ο/η αντικαταστάτης της Ύπατης Αρμοστού της Ε.Ε. για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας (για πενταετή θητεία). Για τον ορισμό της δεύτερης θέσης, απαιτείται η συμφωνία του Προέδρου της Επιτροπής.

Σύμφωνα με το «Europolitics», η επιλογή είναι μία δύσκολη εξίσωση, δεδομένης της κρίσης, του αποτελέσματος της ευρωπαϊκής ψήφου, των απόψεων όλων των κρατών – μελών, αλλά και του άγραφου κανόνα περί ισότιμης εκπροσώπησης των φύλων.

Κατά το δημοσίευμα, για την θέση του Ρομπάι «ακούγονται» τα ονόματα της Δανής πρωθυπουργού και του Ιρλανδού ομολόγου της, καθώς και του πρώην πρωθυπουργού της Φινλανδίας, ενώ για την θέση της Άστον, στο τραπέζι λέγεται πως έχουν πέσει η Ντόρα Μπακογιάννη, η Ιταλίδα υπουργός Εξωτερικών και η Βουλγάρα επίτροπος Γκεοργκίεβα.