Ποσό πάνω από μισό δισ. ευρώ αναζητά το οικονομικό επιτελείο για την αποκατάσταση των μισθών και των συντάξεων των ενστόλων, μετά τις πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. Σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας είχε διαδοχικές συναντήσεις με τους εκπροσώπους των ενστόλων και των αποστράτων τους οποίους και διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα εφαρμόσει τις αποφάσεις του ανώτατου δικαστηρίου.

Οι ίδιοι ζήτησαν άμεση αποκατάσταση των μισθών και των συντάξεών τους στα προ Ιουλίου 2012 επίπεδα, δηλαδή πριν τις περικοπές του μνημονίου, ενώ εμφανίστηκαν θετικοί στο να λάβουν τα αναδρομικά σε δόσεις.

Το ετήσιο κόστος για την επαναφορά των μισθών και των συντάξεων των ενστόλων και των αποστράτων υπολογίζεται από το υπουργείο Οικονομικών στα 200 εκατομμύρια ευρώ ενώ για τα αναδρομικά το κόστος υπολογίζεται στα 550 εκατομμύρια ευρώ. Υπολογίζεται δηλαδή ότι το συνολικό δημοσιονομικό κόστος για την αποκατάσταση μισθών και συντάξεων των ενστόλων αξιωματικών και δικαστικών ξεπερνά τα 700 εκατομμύρια ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι αν δεν αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά η φοροδιαφυγή η κυβέρνηση θα πρέπει να ξεχάσει τις υποσχέσεις της για φοροελαφρύνσεις και κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης

Το Γενικό Λογιστήριο επεξεργάζεται πάντως διάφορα σενάρια για τον τρόπο μισθολογικής αποκατάστασης των ενστόλων.

Για να περιοριστεί το κόστος για τον προϋπολογισμό εξετάζονται λύσεις όπως ο συμψηφισμός του κοινωνικού μερίσματος με τα αναδρομικά και η αποσύνδεση του βαθμολογίου με το μισθολόγιο, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα αναμένονται νέες συναντήσεις των ενστόλων με το οικονομικό επιτελείο.