«Ευσεβή πόθο κάποιων κύκλων του συστήματος» χαρακτηρίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-��ΠΕ ο υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μηλιός, τις απόψεις που διατυπώνονται ότι μπορεί να υπάρξει ένας «μεγάλος συνασπισμός» ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ.

«Μου προκαλεί ένα μειδίαμα όταν ακούω αυτά τα πράγματα, διότι είναι παντελώς εξωπραγματικά. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να πάψει να υπάρχει ως πολιτικό πρόγραμμα, ως Αριστερά, ως ελπίδα για την κοινωνική πλειοψηφία, αν μπορούσε να βρει ένα κοινό πρόγραμμα διακυβέρνησης με τη ΝΔ. Το ίδιο ισχύει και για τα άλλα κόμματα του μνημονιακού τόξου, γιατί έχουμε συγκεκριμένες πολιτικές. Δεν έχει σημασία πως ο άλλος αυτοχαρακτηρίζεται. Έχουν δεξιές πολιτικές, υπερσυντηρητικές πολιτικές, οι οποίες δεν μπορούν να μπουν στον ίδιο καμβά ούτε μπορεί να υπάρξει ένας συμψηφισμός».

Αναφερόμενος στο «Ποτάμι» ο κ. Μηλιός υποστηρίζει ότι ο Σταύρος Θεοδωράκης «εντάσσεται στον πιο σκληρό πυρήνα των πολιτικών της λιτότητας και των μνημονίων».

Ο κ. Μηλιός εκτιμά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία στις εκλογές «αρκεί να πούμε στον κόσμο πολύ καθαρά, με μια μεγάλη πορεία προς τον λαό, προς το κόσμο -όχι προς τον πολιτικό κόσμο- ότι τα προγράμματα είναι δύο: το ένα είναι η συνέχιση των μνημονίων, των πολιτικών της λιτότητας, των πολιτικών αναδιανομής της ισχύος υπέρ των λίγων, των πολιτικών αναδι��νομής πλούτου και εισοδήματος υπέρ των λίγων. Το δεύτερο πρόγραμμα είναι να ανατρέψουμε αυτές τις πολιτικές. Άρα με τους πολιτικούς σχηματισμούς, που εκφράζουν αυτές τις πολιτικές, δεν μπορούμε να έχουμε καμία συνάφεια. Αυτό πρέπει να πούμε στον λαό. Είναι μονόδρομος, ΣΥΡΙΖΑ ή μνημόνιο και με βάση αυτή την πολιτική είναι εφικτό να π��ει το 27% στο 37%, στο 40% και ακόμη παραπέρα. Άρα μπορούμε να έχουμε αυτοδυναμία, αρκεί να είμαστε σταθεροί σε αυτή την πολιτική».

Σε ερώτηση για τη «μικρή ΔΕΗ», ο υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ απαντά: «πρέπει να αποτρέψουμε τη σχεδιαζόμενη εκποίηση. Η αντίδρασή μας θα είναι κάθε νόμιμη διαδικασία, πράξη και κινητοποίηση. Αυτό ζητάμε από τον κόσμο για να αποτρέψουμε αυτή την εκποίηση, την οποία θεωρούμε εγκληματική... Εμείς δεσμευόμαστε να χρησιμοποιήσουμε κάθε νόμιμο μέσο, είτε είναι νομικό, είτε οικονομικό, ή οποιοδήποτε άλλο, για να ξαναπεράσει υπό δημόσιο έλεγχο η λεγόμενη «μικρή ΔΕΗ».