Συνεδρίασε το μεσημέρι της Τρίτης, στις 13:00, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, η συντονιστική επιτροπή της Ελιάς- Δημοκρατικής Παράταξης.

Θέμα της συνεδρίασης ήταν η «Χάραξη της πορείας διαλόγου για την ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς» καθ’ οδόν προς το Ιδρυτικό Συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης το φθινόπωρο.

Σχολιάζοντας την συζήτηση περί ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ που έχει ανοίξει μετά τις ευρωεκλογές ο κ. Βενιζέλος την χαρακτήρισε «γελοία», υπογραμμίζοντας πως είναι προσβλητική και ανιστόρητη η εξίσωση προσώπων με τελείως διαφορετική στάση, αίσθηση ευθύνης και τελείως διαφορετικό αποτέλεσμα.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μιλώντας αποκλειστικά για τον εαυτό του, είπε ότι είναι βαθιά προσβλητική αυτή η συζήτηση για τον ίδιο, για τη διαδρομή του, τις δύσκολες επιλογές που, όπως είπε, έχει κάνει και το κόστος που έχει αναλάβει. Ο κ. Βενιζέλος μίλησε για συστηματική διαστροφή της προγραμματικής εικόνας του ΠΑΣΟΚ με καταιγισμό επιθέσεων «λόγω του ρόλου που μας έλαχε μέσα στην ιστορική συγκυρία».

«Δεν ήμουν εκεί, βάραγαν τον αέρα» είπε χρησιμοποιώντας τη γνωστή φράση, απαντώντας στους επικριτές του. Ο κ. Βενιζέλος συμπλήρωσε πως αυτός αξιολογείται από όλους και από όλα, γιατί αυτό επιβάλλει η Δημοκρατία, όμως και ο ίδιος αξιολογεί γιατί αυτό επιβάλει ο ρόλος π��υ του έχουν αναθέσει οι πολίτες

Ειδικά για την ΕΛΙΑ, τόνισε πως είναι η πραγματική αφετηρία συζήτησης και πρωτοβουλιών για την Κεντροαριστερά. Πρόσθεσε πως οι πρωτοβουλίες αυτές θα ληφθούν με διαφάνεια, θεσμικές εγγυήσεις, χωρίς παραγοντισμούς και αποκλεισμούς.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ "άνοιξε την πόρτα" στο ΠΟΤΑΜΙ λέγοντας ότι το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη πήρε ένα καθόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό, αν και τόνισε ότι δεν έχει αποσαφηνιστεί ο προγραμματικός λόγος του και η ταυτότητά του. Είπε πως η απόφαση του Ποταμιού να ενταχθεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα των Ευρωπαίων σοσιαλιστών και δημοκρατών είναι καλοδεχούμενη.

Ο κ. Βενιζέλος εξαπέλυσε επίθεση σε στ��λέχη του ΠΑΣΟΚ που συμμετείχαν στις ευρωεκλογές με τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΔΗΜΑΡ λέγοντας «χαίρομαι γιατί αγωνίστηκαν για το ΠΑΣΟΚ για την ιστορική διαδρομή του, τον σημερινό του ρόλο στη Βουλή και την κυβέρνηση άνθρωποι χωρίς ιστορικά βάρη την ώρα που προβεβλημένα στελέχη του παλιού κυβερνητικού ΠΑΣΟΚ έτρεχαν να στεγάσουν τον προσωπικό τους τυχοδιωκτισμό στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΔΗΜΑΡ».

Αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ ο κ.Βενιζέλος είπε μεταξύ άλλων πως ανήκει στο χώρο της ριζοσπαστικής Αριστεράς και όχι της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας.

Ο κ. Βενιζέλος για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας σημείωσε ότι «η κεντροαριστερά της ευθύνης πρέπει να συναινέσει στην εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας ώστε να μην διαλυθεί η Βουλή τεχνητά».