​Στο πολύ σημαντικό θέμα της συγκριτικής αξιολόγησης στο Δημόσιο αναφέρθηκε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνοντας έναν απολογισμό στην μέχρι τώρα κατάσταση που επικρατούσε.

«Όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι έπαιρναν άριστα. Αν όχι όλοι η συντριπτική πλειοψηφία. Αυτό ακύρωνε κάθε έννοια αξιολόγησης, καθιστούσε την αξιολόγηση ένα εργαλείο το οποίο ήταν πρακτικά ανενεργό και προφανώς αδικούσε τους καλούς και φιλότιμους δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι δεν μπορούν να μπαίνουν στο σωρό με αυτούς που δεν αποδίδουν αρκετά», είπε ο κ. Μητσοτάκης, διευκρινίζοντας πως με τις αλλαγές που προωθεί το υπουργείο του «δεν θα παίρνουν όλοι άριστα σε επίπεδο γενικής διεύθυνσης».

«Άριστα θα παίρνει το 25%, και θα υπάρχει ένα 15% το οποίο θα παίρνει λιγότερο καλό βαθμό» πρόσθεσε ο υπουργός, επαναλαμβάνοντας πως ο χαμηλός βαθμός δεν συνδέεται με απολύσεις και διαθεσιμότητα.

«Όσοι έρχονται και λένε ότι ψάχνουμε για περαιτέρω δεξαμενές για να απολύσουμε, για να θέσουμε σε διαθεσιμότητα λένε ψέματα» τόνισε ο κ.Μητσοτάκης.

Στο ερώτημα αν η εκ των προτέρων ποσόστωση στην συγκριτική αξιολόγηση μπορεί να οδηγήσει σε απολύσεις ή διαθεσιμότητα ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης ήταν κατηγορηματικός.

«Όχι απλά έχω δεσμευτεί προσωπικά, κατηγορηματικά, ότι κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει, είναι αποτυπωμένο και στον νόμο 4250 που έχουμε ψηφίσει.Δεν υπάρχουν άλλοι ποσοτικοί στόχοι για διαθεσιμότητα και κινητικότητα πέραν της ολοκλήρωσης των 25.000 που τους έχουμε ήδη πετύχει. Εμείς το πετύχαμε αυτό, στη διαπραγμάτευση που κάναμε με την τρόικα να μην υπάρχουν άλλοι ποσοτικοί στόχοι για το 2015. Άρα δεν υπάρχει λόγος να ψάχνουμε υπαλλήλους για έναν στόχο ο οποίος πρακτικά δεν υφίσταται» ξεκαθάρισε, τονίζοντας πως στόχος του υπουργείου του είναι προχωρήσει σε ποιοτικές μεταρρυθμίσεις.

Ερωτώμενος για το αν προκύψουν απολύσεις το 2016 ή τα επόμενα χρόνια μετά τη χρήση των εργαλείων αξιολόγησης, ο κ.Μητσοτάκης τόνισε πως «δεν υπάρχουν ποσοτικοί στόχοι απολύσεων ούτε για το 2015, ούτε για το 2016, ούτε για το 2017», χωρίς ωστόσο να αποκλείσει τις «υπό προϋποθέσεις απολύσεις στη δημόσια διοίκηση».