Για μια νέα προοδευτική διακυβέρνηση, βασισμένη στην προγραμματική συμφωνία Κεντροαριστερας-Αριστεράς, μίλησε ο Φώτης Κουβέλης.

«Η κοινωνία έχει ανάγκη από μια νέα προοδευτική διακυβέρνηση, στην οποία έχουν θέση όλα τα κόμματα που αντιπαρατίθενται στον νεοφιλελευθερισμό και συγκλίνουν στη θέση ότι η Ελλάδα θα πρέπει να βγει από το τούνελ της κρίσης, παραμένοντας εντός του ευρώ. Σ’ αυτή την προοδευτική διακυβέρνηση χωρούν όλοι, εκτός από τις συντηρητικές πολιτικές. Και η κεντροαριστερά και η Αριστερά. Μια Αριστερά απαλλαγμένη από το λαϊκισμό και μια κεντροαριστερά απεξαρτημένη από τη στρατηγική σύμπλευση με τη ΝΔ» τόνισε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ στην Εφημερίδα των Συντακτών, εκτιμώντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ περνά «από την αντίληψη της μονοκομματικής αυτάρκειας στη λογική αναζήτησης κοινών τόπων με άλλους χώρους».

Αναφερόμενος στα εσωκομματικά της ΔΗΜΑΡ, ο κ. Κουβέλης υπεραμύνθηκε της διεξαγωγής του συνεδρίου. «Δεν πρόκειται να πάμε σε ένα συνέδριο ξεκαθαρίσματος λογαριασμών, αλλά σε ένα συνέδριο συνθέσεων» τόνισε μεταξύ άλλων.

Στο ερώτημα για το αν η ΔΗΜΑΡ θα συνομιλήσει με το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, ο κ.Κουβέλης ξεκαθάρισε πως «η απόφασή μας είναι να συμμετάσχουμε στο διάλογο για την κεντροαριστερά - με όσους φυσικά αυτοπροσδιορίζονται ως κεντροαριστερά. Η κατεύθυνση αυτή, ωστόσο, δεν συνεπάγεται ότι προσερχόμαστε στην όποια συζήτηση έχοντας προεξοφλημένο το αποτέλεσμα ή την κατάληξή της. Είμαστε ανοιχτοί να συζητήσουμε με όλα τα κόμματα και τις κινήσεις αυτού του χώρου».

Ο κ. Κουβέλης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει αναλάβει δεσμεύσεις (όπως η πώληση της μικρής ΔΕΗ, η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων) την εφαρμογή των οποίων μετέθεσε απλώς ο εκλογικός χρόνος.

Τέλος, ο κ.Κουβέλης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο προώρων εκλογών, επαναλαμβάνοντας πως «η εκλογή του Προέδρου δεν είναι διαδικαστικό ζήτημα και δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί αυτοτελώς παρά σε συνάρτηση με το γενικότερο πολιτικό κλίμα εκείνης της περιόδου και το περιεχόμενο των ασκούμενων πολιτικών. Χωρίς ορατή αλλαγή αυτών των πολιτικών, ο σχηματισμός προεδρικής πλειοψηφίας θα είναι εξαιρετικά δυσχερής».