Στο τεχνολογικό πάρκο του Λαυρίου ξεκίνησε το απόγευμα της Παρασκευής το πρώτο συνέδριο του «Ποταμιού», το οποίο στις πρόσφατες ευρωεκλογές κατέγραψε 6,6% και εξέλεξε 2 ευρωβουλευτές.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης αναφέρθηκε στους λόγους που τον έκαναν να ιδρύσει το κόμμα, τονίζοντας πως «Το Ποτάμι δεν είναι με όλους, ούτε λιγουρεύεται καρέκλες. Αν κάποιοι θέλουν την βοήθεια μας θα πρέπει να ξέρουν ότι έχουμε και θέσεις και αξίες».

«Ιδρύσαμε το Ποτάμι για να αλλάξουμε την ξύλινη ατζέντα τη�� δημόσιας σφαίρας, για να φέρουμε την μεγάλη αλλαγή, που δεκαετίες εξαγγέλλεται και ποτέ δεν έρχεται, για να διορθώσουμε την πορεία της πατρίδας, να ανασυγκροτήσουμε το παραγωγικό μας μοντέλο, την εργασία και την παιδεία, για την οποία όλοι μιλούν, αλλά όλοι ξεχνούν, για να αποδώσουμε Δικαιοσύνη» εξήγησε ο κ.Θεοδωράκης, υπογραμμίζοντας πως το ΠΟΤΑΜΙ επιθυμεί «ριζοσπαστικές και αποτελεσματικές πολιτικές και όχι κενές διακηρύξεις ».

«Φτιάξαμε το κίνημα-Δούρειος Ίππος για να μπουν νέοι άνθρωποι στο απόρθητο αραχνιασμένο κάστρο. Να συναντηθούμε με πολιτικούς που έχουν τολμήσει να διαφοροποιηθούν. Πρόσωπα με γνώση και ικανότητα, που είναι έτοιμα να δώσουν τη μάχη πραγματικών μεταρρυθμίσεων χωρίς φοβίες και επαρχιωτισμούς. Γιατί αυτό που σήμερα προέχει είναι μια ισχυρή πολιτική και κοινωνική πλειοψηφία» πρόσθεσε .

Ο κ.Θεοδωράκης παραδέχτηκε πως το ρουσφέτι εξακολουθεί να είναι ακόμη και «συνεκτικός ιστός-η κόλα-του οπισθοδρομικού, λαϊκιστικού συστήματος», ξεκαθαρίζοντας πως πρόθεση του ΠΟΤΑΜΙΟΥ είναι να «αντικαταστήσει το παλαιοκομματικό σύστημα του ρουσφετιού με ένα σύστημα αξιοκρατίας».

«Ο τσακωμός περί Δεξιάς και Αριστεράς στην Ελλάδα της κρίσης είναι και λίγο εκτός θέματος. Στο κάτω-κάτω η Δημοκρατία στηρίζεται σε μία και μόνη ιδεολογία, τον ανθρωπισμό» είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του.

Χαρακτήρισε θύματα τους εργαζόμενους σ��ον ιδιωτικό τομέα «που αναγκάζονται να κάνουν συνεχώς υποχωρήσεις για να κρατήσουν με το ζόρι τις δουλειές τους», τους δημοσίους υπαλλήλους «που πρέπει να παράγουν μέσα σε ένα καθεστώς αναξιοκρατίας», τους μικρομεσαίους «που πνίγονται από την υπερφορολόγηση» και τους τίμιους επιχειρηματίες «που έχουν να ανταγωνιστούν συμφέροντα επιδοτούμενα από το κράτος με πολιτικούς προστάτες».

Μίλησε για «κυβερνητικό λαϊκισμό» και «αριστερό λαϊκισμό». Εξαπέλυσε επίθεση στην «δήθεν» όπως είπε Αριστερά, κατηγορώντας την ότι «ποτέ δεν έδωσε μάχη για τα εκατοντάδες εκατομμύρια που στοιχίζει στον ελληνικό λαό το πολιτικό σύστημα».

Τι θέλει το Ποτάμι σύμφωνα με τον κ.Θεοδωράκη:

Νέο εκλογικό σύστημα, αναλογικότερο, με μικρότερες περιφέρειες για να μην έχουν μέλλον στη πολιτική μόνο όσοι έχουν χρήματα.

Τα προνόμια και οι παροχές στο πολιτικό σύστημα πρέπει να επανεξεταστούν από το μηδέν, όπως και τα προνόμια και οι παροχές σε εκδότες και καναλάρχες.

Οι θέσεις των υπουργών και των αναπληρωτών τους να γίνουν οι μισές. Σε κρίσιμους τομείς (Παιδεία- Υγεία –Ασφαλιστικό- Εξαγωγές) να επιλεγούν άνθρωποι οικουμενικής αποδοχής που δεν θα ανασχηματίζονται και δεν θα κάνουν τα χατίρια των κομματικών επιτελείων.

Η Ελλάδα από την Ευρώπη ζητάει δίκαιη μεταχείριση. Έχει υποχρεώσεις - το κράτος έχει συνέχεια – αλλά στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης θέτει και την ανάπτυξη και το χρέος. Δίκαιη αντιμετώπιση σημαίνει να πάρει το «αναπτυξιακό μέρισμα» που δικαιούται ως ισότιμο μέλος της Ευρωζώνης και αυτό θα πρέπει να το διεκδικήσει με κάθε τρόπο.

Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

Σταθερό και δίκαιο, αναπτυξιακό φορολογικό σύστημα.

Να αποδοθεί δικαιοσύνη.

Αξιολόγηση και αξιοκρατία σε όλες τις δημόσιες θέσεις.

Ισχυρές και πραγματικά ανεξάρτητες Αρχές.

Αποκέντρωση έτσι ώστε να αποφασίζουν οι δήμοι και οι περιφέρειες από τους φόρους μέχρι τα σκουπίδια