Οι ευρωπαίοι ηγέτες πρότειναν τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, πρώην πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου, για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά τη διάρκεια της σημερινής συνόδου κορυφής που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες και παρά τις αντιρρήσεις της Βρετανίας, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν φαν Ρομπάι.

«Η απόφαση ελήφθη. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρότεινε τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ως τον επόμενο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» ανέφερε ο Ρομπάι στον λογαριασμό του στο Twitter.

Ο Ρομπάι δεν διευκρίνισε αν έγινε ψηφοφορία μεταξύ των 28 ηγετών των χωρών μελών της ΕΕ, μια διαδικασία που δεν έχει επαναληφθεί στο παρελθόν και την οποία ζήτησε ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

Σύμφωνα πάντως με Βρετανό αξιωματούχο, έγινε ψηφοφορία και την υποψηφιότητα Γιούνκερ υποστήριξαν, όπως αναμενόταν, όλοι οι ευρωπαίοι ηγέτες εκτός του Κάμερον και του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν.

Ο διορισμός του Γιούνκερ πρέπει τώρα να ψηφιστεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κάτι που αναμένεται να γίνει τη 16η Ιουλίου.

Σαμαράς: Σημαντική εξέλιξη για την Ευρώπη η εκλογή Γιούνκερ

Αναφερόμενος στην εκλογή του κ.Γιούνκερ ο έλληνας πρωθυπουργός Α.Σαμαράς την χαρακτήρισε «σημαντική εξέλιξη για την Ευρώπη».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε παράλληλα έναν απολογισμό στα πεπραγμένα της ελληνικής προεδρίας.