Αισιόδοξος για την εκλογή του Ζ. Κ. Γιούνκερ ως νέου προέδρου της Κομισιόν δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας ��ας Αντώνης Σαμαράς, προσερχόμενος στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Συγκεκριμένα, ο κ. Σαμαράς δήλωσε:

«Η Ελλάδα ήταν μεταξύ των πρώτων κρατών που στήριξαν την υποψηφιότητα του κ. Γιούνκερ. Το κόμμα μου, η Νέα Δημοκρατία ήταν το κόμμα το οποίο παρείχε μία εκ των δύο υπογραφών που χρειάζονταν προκειμένου ο κ. Γιούνκερ να καταστεί υποψήφιος.

Είμαι αισιόδοξος για το τελικό αποτέλεσμα και επίσης είμαι αισιόδοξος ότι ο διορισμός του θα εδραιώσει και θα ενισχύσει τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της ανάπτυξης.

Περισσότερη ανάπτυξη είναι απόλυτα απαραίτητη για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας στην Ευρώπη και κυρίως στη χώρα μου».

Νωρίτερα, η Άνγκελα Μέρκελ εξήγησε στον Τύπο δεν θα ήταν δραματικό η εκλογή να γίνει χωρίς ομοφωνία, ενώ ο Σουηδός ομόλογός της μιλώντας και αυτός στον Τύπο εξήγησε πως δεν πρόδωσε τις θέσεις του, υποστηρίζοντας τον Γιούνκερ, ούτε άλλαξε άποψη καθώς συνεχίζει να αντιτίθεται στην αυτοματοποιημένη εκλογή του κεντρικού υποψηφίου μιας πολιτικής ομάδας.

Μετά από διαβεβαιώσεις που έλαβε από τον Ρομπέι, αποφάσισε πως αυτό είναι το κατάλληλο πρόσωπο για την θέση».

Ο Ζ.Κ. Γιούνκερ αναμένεται να εκλεγεί αύριο, με 26 ψήφους υπέρ και 2 κατά (οι οποίες προέρχονται από την Αγγλία και την Ουγγαρία) ως νέος πρόέδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ σχετικά με τον Ντάισελμπλουμ, δεν αποκλείεται η μετακίνησή του στη θέση του Επιτρόπου των Οικονομικών, στη θέση του Όλι Ρεν.