​Τα «παρατράγουδα» σχετικά με την τροπολογία για την αποκατάσταση των αμοιβών των δικαστικών συνεχίζονται παρά την διαβεβαίωση του Μαξίμου πως η κυβέρνηση δεσμεύεται να επαναφέρει στα προ κρίσης επίπεδα και τις αποδοχές των ένστολων.

Ο γαλάζιος βουλευτής Ιορδάνης Τζαμτζής επιμένει να ζητά την αποκατάσταση των αμοιβών των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, καλώντας την κυβέρνηση να δεσμευτεί συνολικά ότι θα εφαρμοστούν οι αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις που αφορούν σε διάφορες επαγγελματικές ομάδες.

Μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στο mega, o κ.Τζαμτζής είπε πως «το μήνυμα που περνά μια τέτοια κίνηση που ξεκινά από τους δικαστές δεν είναι το καλύτερο», αν και διευκρίνισε πως οι πέντε βουλευτές δεν έχουν πρόβλημα με την αποκατάσταση των αμοιβών των δικαστικών, αλλά να γίνουν αντίστοιχες κινήσεις και για άλλους κλάδους που έχουν δικαιωθεί δικαστικά.

Μάλιστα χθες Τετάρτη o κ. Τζαμτζής και τέσσερις ακόμα βουλευτές της ΝΔ, (Ηλίας Βλαχογιάννης, Θεόδωρος Σολδάτος, Παύλος Βογιατζής και Δημήτρης Κυριαζίδης) απείλησαν να καταψηφίσουν την τροπολογία για την αποκατάσταση των αμοιβών των δικαστικών λειτουργών εάν δε συμπεριληφθούν σε αυτή οι ένστολοι.

Το ζήτημα της τροπολογίας προκάλεσε όμως και τριβές με τον ΣΥΡΙΖΑ, όταν βουλευτές από τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάλεσαν τους συναδέλφους τους από τη ΝΔ να πάρουν θέση και για τις καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών.

Το σχόλιο του κ.Τζαμτζή ότι «οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν δικαιούνται να ομιλούν διότι δεν έκαναν καμία κίνηση» προκάλεσε την αντίδραση του Θ.Πετράκου ο οποίος σχολίασε πως «αυτοί που οδήγησαν τη χώρα στα Μνημόνια, αυτοί δεν δικαιούνται να ομιλούν και να εγκαλούν τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν έχει θέσεις, γιατί είναι αυτοί που οδήγησαν στην καταστροφή χιλιάδες νοικοκυριά και κόσμο».

Σταϊκούρας: Σε «σύντομο χρονικό διάστημα» η αποκατάσταση των ένστολων

Μιλώντας στην Βουλή για το συγκεκριμένο θέμα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χ.Σταϊκούρας διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση θα προωθήσει ρυθμίσεις που θα εναρμονίζονται με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που αφορά τους ένστολους, χωρίς ωστόσο να δεσμευτεί και χρονικά, καθώς η σχετική δαπάνη δεν έχει προϋπολογιστεί για το 2014.

Προκειμένου να εκτελεστεί η απόφαση για τους ενστόλους, είπε ο αναπληρωτής Υπουργός, απαιτούνται οι σχετικές πιστώσεις που δεν έχουν προβλεφθεί στην παρούσα φάση λόγω του ότι η απόφαση εκδόθηκε το 2014, σε αντίθεση με την αποφαση που αφορά τους δικαστικούς που είχε εκδοθεί το 2013.

«Η κυβέρνηση σε κάθε περίπτωση προκειμένου να καταβληθούν τα αναδρομικά στους ενστόλους εξετάζει τρόπους κάλυψης με διαφορετικούς τρόπους του δημοσιονομικού κενού που αναπόφευκτα δημιουργούνται. Η κυβέρνηση είναι συνεπής στις δεσμεύσεις της και αίρει σταδιακά στρεβλώσεις και αδικίες που συντελέσθηκαν» κατέληξε.

Ο κ. Σταϊκούρας πάντως άφησε έμμεσες αιχμές για τους βουλευτές που τώρα αντιδρούν υπενθυμίζοντας ότι το «Μεσοπρόθεσμο» σχέδιο που έβαζε όριο σε τέτοιου είδους ζητήματα οικονομικής αποκατάστασης ψηφίστηκε και από τους ίδιους τον Μάιο.