​Το εγκώμιο του ευρωβουλευτή πλέον Μανώλη Γλέζου έπλεξε το βράδυ της Τετάρτης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου που φέρει την υπογραφή της νέας περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου, «Μια κουβέντα με τον Γλέζο».

«Ο Γλέζος δεν είναι ούτε πολιτικός, ούτε δημοσιογράφος, ούτε ακτιβιστής. Ο Γλέζος είναι ο Γλέζος. Ένας ιδιαίτερος άνθρωπος. Πεισματάρης, αποφασιστικός, μαχητικός αλλά ταυτόχρονα και γήινος, προσιτός, ανοιχτός. Είναι ένας σπάνιος συνδυασμός, ένα ζωντανό σύμβολο», τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης .

Ο κ.Τσίπρας είπε ότι δύο πράγματα διατρέχουν κάθε σημείο της αφήγησης. «Το ένα είναι η εκπληκτική αμεσότητα του Μανώλη, ο απλός τρόπος με τον οποίο διατυπώνει την σκέψη του για οτιδήποτε. Το άλλο είναι το πόσο εφηβικά ανήσυχο είναι το μυαλό του και η σκέψη του. Σε πόσα πράγματα ταυτόχρονα μπορεί να αναφέρεται: Από τον Όμηρο μέχρι την διαχείριση υδάτινων πόρων, και από την γλωσσολογία μέχρι τον σοσιαλισμό με δημοκρατία».

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε επίσης στην προσήλωση του Μανώλη Γλέζου στην υπόθεση της Εθνικής Ανεξαρτησίας και στον αγώνα του για τις γερμανικές αποζημιώσεις. «Αναλογίζομαι διαβάζοντας το βιβλίο ότι αυτός ο άνθρωπος δεν ησύχασε ποτέ. Από τη κατοχή και την αντίσταση στον εμφύλιο και στα ξερονήσια, στη μάχη για τη λευτεριά. Και από τα ξερονήσια στη παρανομία και στους πολιτικούς και λαϊκούς αγώνες της μετεμφυλιακής περιόδους και μετά πάλι στις φυλακές και στην αντιδικτατορική πάλη, στη μάχη για τη δημοκρατία. Και από την αντιδικτατορική πάλη στα χρόνια της μεταπολίτευσης στους αγώνες για κοινωνική δικαιοσύνη. Και αργότερα, στην εποχή του κινήματος κατά της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης – της παγκοσμιοκρατίας όπως την αποκαλεί ο ίδιος, στον αγώνα για την ισότητα και την αλληλεγγύη των λαών. Όλα αυτά τα χρόνια βαδίζει πάντα στην πρώτη γραμμή των κινημάτων» πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στη συγγραφέα, Ρένα Δούρου, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι δούλεψε πάνω στο βιβλίο για τον Μανώλη Γλέζο, με σοβαρότητα, ανιδιοτέλεια και σεβασμό, ενώ σχολιάζοντας την εκλογή της στην Περιφέρεια της Αθήνας, είπε πως κατάφερε να ανατρέψει όλα τα προγνωστικά.

renas.jpg

Η κ. Δούρου από την πλευρά της, τόνισε μεταξύ άλλων πως πάρα πολλές φορές οι συζητήσεις της με τον κ. Γλέζο με αφορμή τη συγγραφή του βιβλίου, είχαν συγκρουσιακό χαρακτήρα, καθώς είναι και οι δυο πεισματάρηδες.

Στο τέλος της εκδήλωσης ο Μανώλης Γλέζος αφού ευχαρίστησε όσους παρευρέθηκαν στην εκδήλωση, απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα είπε «ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι απλά ένα πολιτικό κόμμα, αλλά έχει καταφέρει να γίνει η πολιτική συνείδηση του ελληνικού λαού».