Υπερψηφίσθηκε από το Α΄ Θερινό Τμήμα της Βουλής, με τις ψήφους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, το νομοσχέδιο για τη χωροταξική και πολεοδομική μεταρρύθμιση, εν μέσω αντιδράσεων της αντιπολίτευσης για τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

«Αν θέλουμε να παράγουμε πλούτο χωρίς δανεικά, από την πραγματική οικονομία και όχι από την αγοραπωλησία άυλων τίτλων, τότε χρειαζόμαστε επενδύσεις. Για να γίνουν όμως επενδύσεις, θα πρέπει να απαντηθεί το ερώτημα "πού μπορώ να επενδύσω, πώς και πότε"» τόνισε ο υπουργός ΠΕΚΑ Γ. Μανιάτης, ο οποίος πρόσθεσε ότι στην Ελλάδα κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με ασφάλεια δικαίου, καθώς «ο επενδυτής έχει απέναντί του την Πολεοδομία, το Δασαρχείο, τη Δημόσια Διοίκηση, Αυτοδιοίκηση, υπουργεία, περιβαλλοντικές και αρχαιολογικές προσεγγίσεις...» .

Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι με το νομοσχέδιο μειώνονται τα επίπεδα λήψης αποφάσεων από επτά σε τέσσερα, υπάρχει αντιστοίχιση 6.000 κωδικών αριθμών δραστηριοτήτων με τις χρήσεις γης που προσδιορίζονται, «ώστε να ξέρουμε το πώς μπορεί να συνδυαστεί ο χώρος με την αναπτυξιακή παρέμβαση» .

Με τη «Διαύγεια στην Περιβαλλοντική Αδειοδότηση» επίσης, μια ψηφιακή πλατφόρμα που θα είναι έτοιμη σε μερικούς μήνες, κάθε Έλληνας πολίτης θα μπορεί να γνωρίζει την εικόνα της κάθε περιοχής και σε ποιο σημείο βρίσκονται οι επενδύσεις της, όπως και αν υπάρχει καθυστέρηση, αλλά και ποιος είναι ο υπεύθυνος σε προσωπικό, υπηρεσιακό και πολιτικό επίπεδο. «Είναι η μεγαλύτερη παρέμβαση που μπορεί να γίνει στα ζητήματα της διαφάνειας, των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων στη χώρα μας» υποστήριξε ο κ. Μανιάτης.

«Εδώ ψηφίζουμε τα μη κριτήρια, τις μη δεσμεύσεις, τα μη πλαίσια» υποστήριξε από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης. «Το μεγάλο "ψητό" είναι τα Ειδικά Χωρικά Σχέδια, όπου με την επίκληση έκτακτων περιστάσεων και αναγκών, μπορεί να έρθουν ρυθμίσεις κατά παρέκκλιση των Τοπικών Χωρικών Σχεδίων» υποστήριξε. Διερωτήθηκε επίσης αν «θα έπρεπε να υπάρχει ένα πλαίσιο που να ορίζει το πού θα μπαίνουν οι πολυεθνικές αλυσίδες και τα πολυκαταστήματα, σε τι εμβαδό και σε τι χιλιομετρικές αποστάσεις; Δεν θα έπρεπε να υπάρχει ένα πλαίσιο που να ορίζει αν υπάρχει χωρητικότητα, αν υπάρχουν οι διαθέσιμες δυνατότητες, αν μπορούν να επιβιώσουν οι τοπικές αγορές και αν θέλουμε να υπάρχουν οι συνοικίες;». O ίδιος έδωσε την απάντηση ότι «δεν υπάρχει τίποτα από όλα αυτά» .

«Το νομοσχέδιο βάζει όλες τις χρήσεις στις οικιστικές περιοχές - π.χ. γραφεία και ξενοδοχεία 100 κλινών και άνω. Γι΄ αυτό βρίσκονται οι άνθρωποι από τη Φιλοθέη έξω από τη Βουλή. Γίνεται χαμός! Δίνονται δωράκια πάνω στον συντελεστή δόμησης, στο ύψος, στην κάλυψη» κατήγγειλε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θεανώ Φωτίου, για να απαντήσει ο Γ. Κουτσούκος από το ΠΑΣΟΚ:

«Από τη μια καταψηφίζετε τη διάταξη που δίνει βοσκοτόπια στους κτηνοτρόφους και από την άλλη βλέπω μια υπερβάλλουσα ευαισθησία για τη Φιλοθέη. Μεταξύ βοσκοτόπων και Φιλοθέης υπάρχει και ο δρόμος των πραγματικών προβλημάτων».