​Δυο αμερικανικές εταιρείες, η Dow Chemical Company, ένας από τους μεγαλύτερους ομίλους χημικών στον κόσμο και ο κολοσσός της πληροφορικής IBM ενώνουν τις δυνάμεις τους για τη δημιουργία Κέντρου παροχής υπηρεσιών στον τομέα των πληροφοριακών συστημάτων στην Ελλάδα.

Όπως ανακοινώθηκε μετά τη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στο Μέγαρο Μάξιμου με τους επικεφαλής των δύο πολυεθνικών, η Dow Chemical Company αρχικά θα εστιάσει στην αξιοποίηση υπηρεσιών υποστήριξης λειτουργιών και διαχείρισης έργων υποδομής πληροφοριακών συστημάτων και οι εν λόγω υπηρεσίες θα παρέχονται από τα κεντρικά γραφεία της IBM στην Αθήνα και θα τεθούν σε λειτουργία αργότερα εντός 2014.

Ο πρόεδρος της Dow Chemical Company Andrew Liveris εξερχόμενος του Μαξίμου δήλωσε ότι αυτή η επένδυση μπορούσε να γίνει οπουδήποτε στην Ευρώπη αλλά επέλεξαν την Ελλάδα καθώς, όπως ανέφερε, ο πρωθυπουργός και η ομάδα του έχουν δημιουργήσει ένα φιλοεπενδυτικό περιβάλλον στη χώρα.

Ο γενικός διευθυντής της IBM στην Ευρώπη Rich Hume δήλωσε από την πλευρά του ότι η συνεργασία θα ενισχύσει τις τεχνολογικές δυνατότητες και το ταλέντο που υπάρχει στην Ελλάδα.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης δήλωσε με τη σειρά του ότι από αυτή τη συνεργασία θα δημιουργηθεί αριθμός ποιοτικών θέσεων εργασίας.

«Καθημερινά το ποιοτικό επενδυτικό κλίμα αλλάζει. Είναι σημαντική η ροή των ξένων επενδύσεων» επισήμανε ο υφυπουργός, προσθέτοντας είναι έντονο το ενδιαφέρον ξένων εταιρειών να επενδύσουν στη χώρα μας λόγω και του υψηλού επιπέδου μόρφωσης των νέων παιδιών.

Ο κ. Μηταράκης μιλώντας αργότερα στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου «Κύρωση αποφάσεων υπαγωγής επενδύσεων», επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι είναι εναντίον οποιασδήποτε επένδυσης έχει προσπαθήσει αυτή η χώρα να φέρει.

Επίσης, ο κ. Μηταράκης είπε ότι τα κονδύλια του επενδυτικού νόμου για το 2014 θα δοθούν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις κατά 95% ενώ το υπόλοιπο 5% αφορά στα μεγάλα έργα (το 2012 το 2% των κονδυλίων δόθηκε σε μεγάλα έργα, το άλλο 98% δόθηκε σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, το 2013 το 100% δόθηκε σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις).

Τέλος, είπε ότι το υπουργείο θα εκδώσει εντός της ημέρας τον προσωρινό πίνακα που περιλαμβάνει όλες τις επενδύσεις ενώ την ερχόμενη Δευτέρα θα εκδοθεί ο οριστικός.