«Πολύ σημαντική» χαρακτήρισε την απόφαση της Ε.Ε. να τεθεί η Αλβανία σε καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας, ο υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι έτσι σταθεροποιούνται τα Δυτικά Βαλκάνια και προωθούνται οι διμερείς σχέσεις Ελλάδος-Αλβανίας, «η οποία αντιλαμβάνεται πόσο μεγάλη ήταν η συμβολή της ελληνικής Προεδρίας».

Η απόφαση να χορηγηθεί στην Αλβανία το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη χώρας, ελήφθη στο τελευταίο επί ελληνικής Προεδρίας Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, που συνεδρίασε σήμερα στο Λουξεμβούργο υπό την προεδρία του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Ο υπουργός Εξωτερικών υπενθύμισε ότι άλλες χώρες της περιοχής, όπως η FYROM έχουν το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας από το 2005 και δήλωσε επίσης, μεταξύ άλλων: «Στέλνουμε ένα μήνυμα φιλίας, συνεργασίας προς την Αλβανία, προς την αλβανική κυβέρνηση, προς το αλβανικό πολιτικό σύστημα, και είμαστε βέβαιοι ότι οι Αλβανοί φίλοι μας καταλαβαίνουν πως υπάρχει ένα πλαίσιο αναφοράς, θεσμικό και πολιτικό».

Ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι η απόφαση αναφέρεται στα πολιτικά κριτήρια της Κοπεγχάγης, το σεβασμό του ευρωπαϊκού κεκτημένου και του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του διεθνούς δικαίου της θάλασσας, αλλά και του σεβασμού των αρχών της καλής γειτονίας.

«Αυτό το μήνυμα είναι κοινό μήνυμα και των 28 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» τόνισε.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ακόμα ότι «ως Προεδρία είχαμε την ευκαιρία να δούμε να ξεκινούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Σερβίας και προωθήσαμε την ευρωπαϊκή πορεία του Μαυροβουνίου».