​Σε πολύ υψηλούς τόνους ξεκίνησε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η συζήτηση με την διαδικασία του κατεπείγοντος για το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για τον χωροταξικό σχεδιασμό.

«Καταργείτε τη Δημοκρατία, την Βουλή την έχετε ακυρώσει. Σε μία εβδομάδα φέρνετε αυτό το νομοσχέδιο, στην επιτροπή και το τμήμα προς ψήφιση. Χαρακτηρίζετε υπερεπείγον ένα πολύ κρίσιμο νομοσχέδιο», τόνισε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ο οποίος έκανε λόγο για «αίσχη και αθλιότητες» .

«Δεν έχετε δικαίωμα να ξεπουλάτε την χώρα, να ακυρώνετε τη Δημοκρατία, να κάνετε συνεχή πρωτοφανή πραξικοπήματα, δεν μπορείτε να μετατρέπετε την χώρα σε αποικία. Δεν έχετε δικαίωμα να εξευτελίζετε τους συναδέλφους στη Βουλή επειδή είναι στη συμπολίτευση. Είναι δυνατόν να τους εκβιάζετε να δεχθούν τετελεσμένα και καταστάσεις απαράδεκτες;», διερωτήθηκε ο κ.Λαφαζάνης και κάλεσε τους βουλευτές της συμπολίτευσης να εξεγερθούν κατά της τρόικας και να προασπίσουν την Δημοκρατία.

«Παρακαλώ συνάδελφοι, εξεγερθείτε. Δεν θα πάθει τίποτα η χώρα. Ούτε καν οι δόσεις δεν θα πάθουν» είπε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στους βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει «τέτοιου είδους νομοθετήματα».

Άμεση ήταν η αντίδραση του Πρόεδρου της Επιτροπής Γιώργου Βλάχου, ο οποίος ζήτησε από τον κ.Λαφαζάνη να κρατήσει αυτούς τους χαρακτηρισμούς για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η διαδικασία του κατεπείγοντος έχει προκαλέσει αντίδραση ακόμη και από φιλοκυβερνητικούς βουλευτές. Ο Νικήτας Κακλαμάνης, που πλέον είναι ανεξάρτητος, επεσήμανε «τα δύο κεφάλαια που αποσύρθηκαν είναι τα πλέον αθώα. Τα επίμαχα κεφάλαια είναι τα 10 πρώτα που αφορούν και τις χρήσεις γης».

Ο εισηγητής του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την διαδικασία του κατεπείγοντος και τόνισε ότι με το νομοσχέδιο «αλλάζουν ριζικά σημαντικότατα στοιχεία της χωροταξίας».«Καταργείται οποιαδήποτε γραμμή άμυνας σε ότι αφορά την προστασία του περιβάλλοντος», υπογράμμισε και πρόσθεσε πως «κάποιοι κυριαρχούνται από τη λογική εμείς προχωράμε και από εκεί και πέρα γαία πυρί μειχθήτω».

«Και 100 μέρες να είχαμε κάποιοι θα εξαντλούσαν τον λόγο τους σε διαδικασιολογία, και συνομωσιολογία», υποστήριξε από την πλευρά του ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Ρήγας.

«Ορισμένοι όσες μέρες και να είχαμε τα ίδια και τα ίδια θα έλεγαν. Από καταγγελία θα ξεκίναγαν και σε καταγγελία θα κατέληγαν», συμφώνησε ο Γ. Βλάχος.

«Δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε από κανένα. Δεν έχουμε τίποτα κρυφό», υποστήριξε ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς επισημαίνοντας πως «και στα θερινά τμήματα νομοθετούν. Το ��ομοσχέδιο βγήκε στη διαβούλευση τέλη Απριλίου. Κάναμε δεκτές πολλές από τις παρατηρήσεις που έγιναν».

Ο κ. Ταγαράς είπε ότι «δεν είναι κάτι που μου αρέσει» το ότι το νομοσχέδιο έρχεται με επείγουσα διαδικασία, αλλά επεσήμανε ότι είναι προαπαιτούμενο του Μαΐου.