Την επόμενη Τετάρτη, 2 Ιουλίου, αντί αυτής της Πέμπτης, 26 Ιουνίου, θα κατατεθεί το νομοσχέδιο που αφορά στη «μικρή ΔΕΗ» στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Αυτό αποφασίστηκε στην κυβερνητική σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου το απόγευμα της Δευτέρας.

Οι λόγοι που το συγκεκριμένο νομοσχέδιο πάει έξι μέρες πίσω είναι για να δοθεί πολιτικός χρόνος για περισσότερη επεξεργασία αλλά και γιατί θα λείπει στο εξωτερικό ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Μανιάτης.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη σύσκεψη αποσαφηνίστηκαν μια σειρά από ζητήματα, όπως θέματα εργαζομένων και επιφυλάξεις που έχουν εκφράσει τοπικές κοινωνίες.

Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά τους εργαζομένους, διασφαλίστηκε ότι θα περάσουν από τη σημερινή στη «μικρή ΔΕΗ» με όλα τα δικαιώματά τους.

«Επί της ουσίας δεν αλλάζει τίποτα. Άλλωστε πρόκειται για απόφαση που έχει περάσει από υπουργικό συμβούλιο εδώ και ένα χρόνο», έλεγαν κυβερνητικές πηγές.

«Δεν υπήρχε θέμα επί της αρχής του νομοσχεδίου», τόνισαν και πηγές από το ΠΑΣΟΚ.

Επίσης, θα καλυφθούν με ειδικές ρήτρες οι ανάγκες των τοπικών κοινωνιών, ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα τροφοδότησης ηλεκτρικού ρεύματος μετά την ιδιωτικοποίηση.

Κυβερνητικά στελέχη, επεσήμαναν πως ο ανταγωνισμός που επιδιώκεται μέσα από την πώληση της ΔΕΗ δεν είναι δέσμευση προς την Τρόικα, αλλά προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επίσης στη σύσκεψη ξεκαθαρίστηκε πως το 30% της πώλησης θα αφορά οριζόντια το ενεργητικό και παθητικό των πελατών και των δανείων.

Ακόμα, έγινε γνωστό πως στο νομοσχέδιο θα υπάρξει πρόβλεψη, ώστε να δοθεί επενδυτικό πριμ στις προτάσεις εκείνες που θα περιλαμβάνουν επενδύσεις στον οργανισμό. Το πριμ δεν θα έχει οικονομικά χαρακτηριστικά, αλλά θα δίνει προβάδισμα στον υποψήφιο αγοραστή.

Τέλος, σημειώθηκε πως τα οικονομικά οφέλη της εξαγοράς θα κατευθυνθούν προς τη ΔΕΗ.