«Να στηρίξουμε την πολιτική πρωτοβουλία του Ποροσένκο» πρότεινε ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε παρέμβασή του στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο, αναφερόμενος στην πολιτική πρωτοβουλία του Ουκρανού Προέδρου για κατάπαυση του πυρός.

«Ο βασικός πολιτικός στόχος του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων είναι, πιστεύω, να στηρίξουμε την πολιτική πρωτοβουλία του Προέδρου Ποροσένκο να παρουσι��σει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο 15 σημείων. Από αυτή την οπτική γωνία, θεωρώ ότι το σχέδιο Συμπερασμάτων που επεξεργάστηκε η Επιτροπή Μόνιμων Αντιπροσώπων είναι απόλυτα επαρκές» τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος στάθηκε στο γεγονός πως στο σχέδιο δεν γίνεται αναφορά στην επίλυση των ενεργειακών εκκρεμοτήτων και έκανε λόγο για «παράδοξο».

Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι το σχέδιο περιλαμβάνει 4 πυλώνες -α) για την εξωτερική πολιτική και την αποκατάσταση των διασυνοριακών σχέσεων Ουκρανίας-Ρωσίας, β) για την εσωτερική ασφάλεια, γ) για τις εσωτερικές συνταγματικές εξελίξεις στην Ο��κρανία και δ) για τα κίνητρα αναπτυξιακού και οικονομικού χαρακτήρα-, ενώ ξεκαθάρισε πως η Ευρώπη πρέπει να στηρίξει το «σχέδιο Α» του Ποροσένκο «για να αποφύγουμε τυχόν "διολίσθηση" σε ένα σχέδιο Β που δεν βοηθά κανέναν».

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Πάβλο Κλίμκιν, ενημέρωσε τους Ευρωπαίους ομολόγους του για τις τελευταίες εξελίξεις και την κατάσταση ασφαλείας στην Ουκρανία.