Με την έγκριση από ευρεία πλειοψηφία του σχεδίου πολιτικής απόφασης για την πολιτική σ��μμαχιών και την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας έληξαν οι διαδικασίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του το Σάββατο απηύθυνε πρόσκληση προς όλες τις αντιμνημονιακές δυνάμεις και ειδικά την αριστερά (ΚΚΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ), αλλά και τις δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας και της κεντροαριστεράς που κινούνται σε αυτή την κατεύθυνση, και πρότεινε να συγκροτηθεί μια «πλατιά δημοκρατική, προοδευτική, ριζοσπαστική συμμαχία, ικανή να διεκδικήσει την αυτοδυναμία στις επερχόμενες εκλογές».

Ολοκληρώνοντας τις εργασίες της ΚΕ το βράδυ της Κυριακής, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για 2 στρατηγικές επιλογές για τον ΣΥΡΙΖΑ: «Η μία είναι να αφήσουμε την κυβέρνηση να βράσει στο ζουμί της μέχρι να πέσει σαν ώριμο φρούτο, κάτι όμως που μπορεί να μας πάει μέχρι το 2016 με καταστροφικά αποτελέσματα για τον τόπο και να δώσουμε τη μάχη σε άλλες συνθήκες. Η άλλη επιλογή είναι να κάνουμε τα πάντα ώστε να προκαλέσουμε συνθήκες κλιμάκωσης των αγώνων και να προκαλέσουμε προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία άμεσα, εντός του 2014».

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε το ζήτημα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας «πρωτίστως πολιτικό», άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για σύσταση εξεταστικής για τα υποβρύχια ενώ υπογράμμισε ότι ο πολιτικός σχεδιασμός του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι υπόθεση εβδομάδων και ημερών, καθώς ανά πάσα στιγ��ή μπορεί να προκληθούν εξελίξεις.

Η Αριστερή Πλατφόρμα, από την πλευρά της, εξέφρασε την πλήρη διαφωνία της σε ενδεχόμενη συνεργασία κεντροαριστερών δυνάμεων και κατέθεσε δύο τροπολογίες, μία για την κοινή δράση και τη συνεργασία της Αριστεράς και μία για την οργανωτική ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ,.

Η τροπολογία για το ζήτημα των συμμαχιών απορρίφθηκε με 59 ψήφους υπέρ, 84 κατά και 4 λευκά, ενώ υπήρξαν και 7 αποχές.