Την αποτίμηση της ελληνικής προεδρίας έκανε ο Γκίκας Χαρδούβελης κατά την προσέλευσή του στη σύνοδο του ECOFIN, στο Λουξεμβούργο.

«Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι. Πιστεύουμε ότι είμαστε κοντά σε συμφωνία για τις μητρικές και θυγατρικές εταιρίες, και την τροποποίηση της Οδηγίας, η οποία θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση της φοροαποφυγής - κάτι πολύ σημαντικό για την ΕΕ - και είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που ολοκληρώνουμε την Προεδρία μας με αυτό το θέμα» σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Ο ίδιος θέλησε να υπενθυμίσει και μια άλλη σημαντική επιτυχία της Ελληνικής Προεδρίας, τονίζοντας πως «στο πρώτο μισό, πετύχαμε τη συμφωνία για τον Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης Τραπεζών». Ωστόσο, υπογράμμισε πως υπάρχουν και άλλα ζητήματα.

Πρώτον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μας ενημερώσει για τις προτάσεις της σχετικά με τη συνεισφορά των τραπεζών στον Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης στο πλαίσιο της Τραπεζικής Ένωσης, καθώς και για τον κοινοτικό προϋπολογισμό.

Δεύτερον, η Λιθουανία είναι άλλο ένα σημαντικό θέμα προς συζήτηση αλλά δεν αναμένονται εκπλήξεις. Όλοι γνωρίζουμε ότι η Λιθουανία θα ενταχθεί στην Ευρωζώνη από 1ης Ιανουαρίου, γεγονός που μας ικανοποιεί ιδιαίτερα.

Τρίτον, υπάρχουν και άλλα μακροοικονομικά ζητήματα: Η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος –γνωρίζουμε ότι αυτή θα αρθεί για έξι χώρες–, υπάρχει η έκθεση για το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο, ορισμένες συστάσεις οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής κτλ.

«Όλα αυτά είναι στο πρόγραμμα, αλλά το σημαντικότερο είναι το πρώτο ζήτημα που ανέφερα, και ελπίζω ότι θα καταλήξουμε σε συμφωνία προς μεγάλη ικανοποίηση όλων» κατέληξε ο υπουργός Οικονομικών.