«Χάρη στις θυσίες του Ελληνικού λαού, αλλά και χάρη και στη στήριξη φίλων και εταίρων της, η Ελλάδα βγαίνει σήμερα από την οδυνηρή κρίση της τελευταίας πενταετίας, ενώ έχει πια “κλειδώσει” οριστικά η παραμονή μας στο ευρώ» δήλωσε o πρωθυπουργός στον χαιρετισμό του κατά τη διάρκεια Ελληνοκινεζικού Φόρουμ για τις Θαλάσσιες Πολιτικές, τις Επενδύσεις και το Εμπόριο.

Ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε πως «τα δημοσιονομικά ελλείμματα του χθες έχουν γίνει σημερινά πρωτογενή πλεονάσματα», ενώ σημείωσε πως η ελληνική οικονομία από το 2015 «για πρώτη φορά μετά από 6 ατέλειωτα χρόνια μίας επώδυνης, ατελείωτης ύφεσης», περνάει στην ανάκαμψη.

«Πολύ ελκυστικός επενδυτικός προορισμός η Ελλάδα»

«Έχουμε πλέον επιστρέψει στις αγορές, έχουμε ανακτήσει όλο το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας από τον καιρό που μπήκαμε στο ευρώ. Και επιπροσθέτως, από 1ης Ιουλίου, μειώνουμε τις ασφαλιστικές εισφορές για τις επιχειρήσεις, ως ένα επιπλέον κίνητρο για την πραγματοποίηση επενδύσεων. Αυτά όλα λοιπόν, καθιστούν τη χώρα έναν πολύ ελκυστικό επενδυτικό προορισμό. Κι αυτό ανοίγει μεγάλες δυνατότητες για τη συμμετοχή της Κίνας» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Σαμαράς στάθηκε στις συμφωνίες που υπέγραψε με τον Κινέζο πρωθυπουργό, σχολιάζοντας πως δημιουργείται «μια σταθερή σχέση, με τεράστιες προοπτικές για τις δύο χώρες», ενώ αναφερόμενος στην COSCO έκανε λόγο για την αρχή «μίας στρατηγικής κινεζικής συμμετοχής στις ελληνικές υποδομές, στη διαδικασία για τη δημιουργία ενός μείζονος “Ευρωπαϊκού διαδρόμου”».

«Η Κίνα στάθηκε δίπλα στην Ελλάδα και οι Έλληνες δεν το ξεχνούν»

Ο πρωθυπουργός έκανε εκτενή αναφορά και στις σχέσεις των δύο χωρών από τα αρχαία χρόνια και μίλησε με θερμά λόγια για τον Κινέζο πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ και τη φιλία μεταξύ των δύο λαών: «Η χώρα σας μας στάθη��ε την ώρα της δικής μας δυσκολίας και αυτό δεν το ξεχνάω ποτέ. Αυτή η φιλία ήταν πάντα το συναίσθημα του ελληνικού λαού για τον κινεζικό λαό. Και είμαι σίγουρος ότι και ο κινεζικός λαός έχει το ίδιο αίσθημα φιλίας για τον ελληνικό λαό. Πάνω σε αυτήν τη φιλία θα χτίσουμε συνεργασία δημιουργική και ωφέλιμη για όλους μας».
2117152.jpg
Λι Κετσιάνγκ: Οι σκιές της κρίσης διαλύονται σταδιακά

Από την πλευρά του, ο Κινέζος πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Κίνα δεν δίστασε καθόλου να βοηθήσει την Ελλάδα όταν αυτή αντιμετώπισε την κρίση, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα του είναι σταθερός επενδυτής και φίλος της Ελλάδας.

«Η φιλία αποδεικνύεται στα δύσκολα και η δική μας φιλία έχει δοκιμαστεί από τον χρόνο και τις δυσκολίες. Η Κίνα θα κάνει ο,τι μπορεί για να βοηθήσει την Ελλάδα γιατί είναι σαν να βοηθά τον εαυτό της» σημείωσε ο Λι Κετσιάνγκ, τονίζοντας ότι «οι σκιές της κρίσης διαλύονται σταδιακά και ήδη είναι ορατά τα πρώτα θετικά αποτελέσματα από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».

Ο ίδιος, δήλωσε ότι ο Πειραιάς «μπορεί να εξελιχθεί σε ένα από τα πιο ανταγωνιστικά λιμάνια του κόσμου» και πρόσθεσε ότι από αυτό -σε συνδυασμό με τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου- θα ωφεληθούν σημαντικά και η Ελλάδα και η Κίνα και η Ευρώπη».