Στις εγκαταστάσεις της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά, όπου εγκαινίασαν τη συνεργασία της Cosco με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, βρέθηκαν ο Αντώνης Σαμαράς και ο Λι Κετσιάνγκ, μετά την επίσκεψη που είχαν στην Ακρόπολη νωρίς το πρωί.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε «χειροπιαστές προοπτικές» στην ελληνοκινεζική συνεργασία, κάνοντας λόγο για «τεράστιες δυνατότητες» περαιτέρω ανάπτυξης.
2116815.jpg
«Ο Πειραιάς κατακτά τα τελευταία χρόνια τη θέση του ως βασική πύλη εισόδου της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Ασία. Και μάλιστα η σύνδεση του Λιμανιού με το σιδηροδρομικό δίκτυο δίνει μια καινούργια προοπτική, τόσο για τον Πειραιά όσο και για τη χώρα. Προοπτική, που ήδη αξιοποιούν, σε συνεργασία με την COSCO και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, μεγάλες εταιρείες. Οι δυνατότητες μεγαλύτερης ακόμη ανάπτυξης είναι τεράστιες» σημείωσε ο Αντώνης Σαμαράς.
2116853.jpg
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για αύξηση του εισοδήματος και της απασχόλησης μέσω των επενδύσεων: «Δημιουργούνται χειροπιαστές προοπτικές για την επόμενη γενιά σημαντικών επενδύσεων. Κι όταν μιλάμε, πλέον, για σημαντικές επενδύσεις, εννοούμε όχι μόνο τη μεταφορά εμπορευμάτων, αλλά και την ανάπτυξη εξίσου σημαντικών κλάδων, όπως είναι η κρουαζιέρα και η ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη. Η αύξηση των επενδύσεων οδηγεί σε αύξηση της παραγωγής, αύξηση του εισοδήματος και το κυριότερο, αύξηση της απασχόλησης».
2116819.jpg
Από την πλευρά του, ο Κινέζος πρωθυπουργός χαρακτήρισε τον Πειραιά «μαργαριτάρι της Μεσογείου» και εκτίμησε ότι «μπορεί να γίνει πύλη εισόδου της Κίνας προς την Ευρώπη».

«Το έργο αυτό της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά, έχει δημιουργήσει χίλιες θέσεις εργασίας για τους Έλληνες και έχει αποδείξει μέσω του καλού επιπέδου διοίκησης, πως μπορεί να ανταγωνίζεται κάθε ξένη εταιρεία διαχείρισης εμπορευματοκιβωτίων σε λιμάνι. Αυτό αποδεικνύει και την ιστορική συνεργασία στο λιμάνι του Πειραιά, που ήδη έχει αποφέρει πολλά απτά αποτελέσματα. Το πιο σημαντικό είναι, ότι πρέπει να διερευνήσουμε το καλύτερο μέλλον για τη δυνατή συνεργασία μεταξύ των 2 χωρών μας. Το λιμάνι του Πειραιά μπορεί να γίνει πύλη εισόδου της Κίνας προς την Ευρώπη. Το λιμάνι του Πειραιά είναι σαν το μαργαριτάρι στη Μεσόγειο» σημείωσε ο Λι Κετσιάνγκ.
2116873.jpg
Μετά το λιμάνι του Πειραιά, οι δύο ηγέτες παρίστανται στο Ελληνοκινεζικό φόρουμ Ναυτιλιακής Συνεργασίας, ενώ στις 12 το μεσημέρι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραθέσει γεύμα προς τιμήν του Κινέζου πρωθυπουργού.