Τον κώδωνα του κινδύνου προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να μη χάσει την ευνοϊκή γι΄αυτόν συγκυρία, έκρουσε ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά η εσωκομματική κόντρα συνεχίζεται ενόψει της συνόδου της Κεντρικής Επιτροπής το Σαββατοκύριακο. «Να αποφύγουμε το ιστορικό προηγούμενο της ΕΔΑ του '58 που αντί να αφομοιώσει τις δυνάμεις του Κέντρου, ακολούθησε άλλη τακτική, με συνέπεια να συρρικνωθεί στη συνέχεια. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια πλατιά, δημοκρατική, προοδευτική, ριζοσπαστική συμμαχία, ικανή να διεκδικήσει την αυτοδυναμία στις εκλογές» επισήμανε χθες.

Όμως το θέμα των συμμαχιών συνεχίζει να προκαλεί τις περισσότερες εσωκομματικές εντάσεις καθώς η Αριστερή Πλατφόρμα εμμένει στις συνεργασίες με τις δυνάμεις στα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ.

Εδώ έρχεται να προστεθεί και το κείμενο των 53 στο οποίο ευθαρσώς γίνεται λόγος για την ανάγκη να μη χάσει το κόμμα τα ριζοσπαστικά του χαρακτηριστικά. Στον αντίποδα, ο Αλέξης Μητρόπουλος προκρίνει το άνοιγμα προς το Κέντρο κλείνοντας την πόρτα στον Περισσό, θέση που βρίσκει αντίθετους τους υπόλοιπους της Σοσιαλιστικής Τάσης.

«Η κουβέντα γίνεται για να ανατραπεί η κυβέρνηση. Βέβαια πρέπει το πρόγραμμά μας πρέπει να γίνει πιο κατανοητό, και όσες αδυναμίες έχουμε να τις καλύψουμε. Δεν αμφισβητείται ο Τσίπρας ως Πρόεδρος, δεν υπάρχει τέτοιο θέμα» δήλωσε ο Ν. Στρατούλης, ο οποίος πρόσκειται στο «Αριστε��ό Ρεύμα». «Πρέπει να βγάλουν κρίσιμα συμπεράσματα όσοι χρησιμοποιούν το ζήτημα του νομίσματος ως δικαιολογία για την άρνηση της τόσο αναγκαίας συνεργασίας των δυνάμεων της Αριστεράς» τόνισε στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ο διευθυντής του γραφείου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Παππάς.

Έντονα επικριτικός εμφανίστηκε ο Μανώλης Γλέζος: «Δεν έχουμε κάνει ουσιαστική αυτοκριτική. Τα μέλη μας είτε δεν ρωτήθηκαν είτε τους επιβλήθηκε πακέτο αποφάσεων». Ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε ως μείζον διακύβευμα το θέμα της προεδρικής εκλογής και επέμεινε στην ανάγκη οργανωτικής ανασυγκρότησης του κόμματος.

«Πρέπει να πάρουμε όλες τις πρωτοβουλίες ώστε να ματαιωθούν τα σχέδια της κυβέρνησης, να αποτραπεί η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή και να οδηγηθούμε σε εκλογές» διαμήνυσε.