Τις εξαιρετικές σχέσεις και το κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και Κίνας επιβεβαίωσαν στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντησή τους ο Αντώνης Σαμαράς και ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ιδιαίτερα ευτυχής που υποδέχεται τον Κινέζο πρωθυπουργό, στον οποίο -όπως τόνισε- εξέφρασε «την βαθιά εκτίμηση για την στήριξη της χώρας του όταν η Ελλάδα δοκιμαζόταν από την κρίση».

Ο κ. Σαμαράς ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα σήμερα «έχει ανακτήσει την αξιοπιστία της, υπερκαλύπτει τους στόχους της, ξεπερνάει τη ύφεση και διεκδικεί τον ρόλο που της αρμόζει σε ολόκληρο τον κόσμο», ενώ υπογράμμισε πως αξιοποιώντας τη δυναμική των συνδυασμένων μεταφορών «η Ελλάδα μπορεί να γίνει η πύλη της Κίνας στην Ευρώπη αλλά και η αρχή ενός εμπορικού δρόμου από και προς την Ευρώπη, από και προς την Άπω Ανατολή».

Ο κ. Σαμαράς μίλησε για διεύρυνση της επένδυσης της Cosco στον Πειραιά και καλύτερη αξιοποίησή της, ενώ αποκάλυψε πως «ήδη συζητάμε για νέες και πολύ μεγαλύτερες συμφωνίες».

Ο πρωθυπουργός αποκάλεσε τον Λι Κετσιάνγκ «φίλο», ενώ αναφερόμενος στις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών σημείωσε ότι πρέπει να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο. Προς αυτή την κατεύθυνση θα κινείται και η ένταξη της διδασκαλίας Κινεζικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, η οποία -όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός- θα ξεκινήσει από το ακαδημαϊκό έτος 2015-16.

Λι Κετσιάνγκ: «Η Κίνα είναι ο πιο δυνατός υποστηρικτής της Ελλάδας»

Ο Κινέζος πρωθυπουργός, από την πλευρά του, έκανε λόγο για στρατηγική σχέση και στενή φιλία των δυο χωρών και μίλησε με θερμά λόγια για την πρόοδο της Ελλάδας και την επιτυχή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων: «Η κινέζικη κυβέρνηση θα συνεχίζει να υποστηρίζει την ελληνική κυβέρνηση. Ευχόμαστε η ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει να λαμβάνει τα σωστά μέτρα για να βγει η Ελλάδα από την κρίση. Η Κίνα είναι ο πιο δυνατός υποστηρικτής της Ελλάδας».

Ο ίδιος, στάθηκε στην επιτυχή έξοδο της Ελλάδας στις αγορές τον Απρίλιο και ξεκαθάρισε ότι η χώρα του θα αγοράσει ελληνικά ομόλογα όταν η Ελλάδα βγει εκ νέου στις αγορές για δανεισμό: «Όταν η ελληνική κυβέρνηση εκδώσει ελληνικά ομόλογα, η Κίνα θα αγοράσει και πάλι, συνεχίζοντας να είναι μακροπρόθεσμος επενδυτής στην Ελλάδα».

Σημειώνεται, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Κινέζου πρωθυπουργού θα υπογραφούν 19 οικονομικές συμφωνίες ύψους 6,5 δισ. δολαρίων σε τουρισμό, ναυτιλία, υποδομές, μεταφορές και αγροτικά προϊόντα.