Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα και η Ευρώπη έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο στην κρίση χρέους και την τραπεζική κρίση εξέφρασε ο Λουκάς Παπαδήμος, εξηγώντας ωστόσο ότι η προσαρμογή είχε τεράστιο κοινωνικό κόστος.

Ο πρώην πρωθυπουργός μίλησε σε ημερίδα για την οικονομική ανάπτυξη στο Μέγαρο Μουσικής όπου δεν έλειψαν τα απρόοπτα καθώς κατά τη διάρκεια της ομιλίας του σημειώθηκε επεισόδιο με εκπροσώπους των μικροομολογιούχων που διέκοψαν την ημερίδα, διαμαρτυρόμενοι για το κούρεμα που τους επέφερε μεγάλες ζημιές.

Ο πρώην πρωθυπουργός απέφυγε να απαντήσει στις διαμαρτυρίες τονίζοντας ότι το θέμα της ημερίδας είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η νομισματική πολιτική.
Η ημερίδα διακόπηκε για λίγη ώρα αλλα τα πνεύματα ηρέμησαν και συνεχίστηκε λίγο μετά, με την παρέμβαση των ψυχραιμότερων.

Στην ομιλία του, ο κ. Παπαδήμος τόνισε ότι η μείωση της ανεργίας τα επόμενα χρόνια στην ευρωζώνη θα είναι πολύ αργή.

Παράλληλα, σημείωσε ότι τα χειρότερα έχουν περάσει αλλά οι προκλήσεις παραμένουν, καθώς δεν έχουν ακόμη αντιμετωπιστεί πλήρως διαρθρωτικές αδυνα��ίες που υπήρχαν πριν από την κρίση, ενώ εκτίμησε ότι η επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης χωρίς να απειλείται η σταθερότητα «δεν είναι εύκολη υπόθεση».

Ο πρώην πρωθυπουργός χαρακτήρισε εξαιρετικά θετική και φιλόδοξη θεσμική μεταρρύθμιση την τραπεζική ένωση, ενώ όσον αφορά την αναδιάρθρωση του χρέους σημείωσε πως «μπορεί να διευκολύνει τη βιωσιμότητά του, να απαλύνει τους περιορισμούς στη δημοσιονομική πολιτική και να επιταχύνει την οικονομική ανάκαμψη».