Στον απόηχο του κειμένου των «53» αλλά και του νέου κειμένου των Αλέξη Μητρόπουλου και Διονύση Τεμπονέρα συνεδριάζει εδώ και τρεις ώρες η Πολιτική γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, με το θέμα των συμμαχιών να αναδεικνύεται σε κομβικής συμμαχίας.

Οι δύο γραμμές που συγκρούονται είναι: η μία που θέλει άνοιγμα προς το κέντρο (ο κ. Μητρόπουλος χαρακτηρίζει «γραφική» την όποια συζήτηση για νέα πρωτοβουλία συμπόρευσης με το ΚΚΕ) και η δεύτερη που επιθυμεί άνοιγμα προς τα αριστερά για να μη χαθεί ο ριζοσπαστισμός του κόμματος.

Στην παρέμβαση του στην Πολιτική Γραμματεία, ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε ως μείζον διακύβευμα το θέμα της προεδρικής εκλογής λέγοντας πως πρέπει να παρθούν όλες οι πρωτοβουλίες ώστε να ματαιωθούν τα σχέδια των κυβερνώντων.

Ο ίδιος, προχώρησε σε μια σειρά επισημάνσεων που έχουν τη δική τους σημασία λόγω της χρονικής στιγμής στην οποία εκδηλώνονται:

- Θα πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να αποφύγει το ιστορικό προηγούμενο της ΕΔΑ το 1958 που ενώ ήταν δεύτερη δύναμη, η αναβίωση του κέντρου την οδήγησε στο να χαθεί η ευκαιρία.

- Ο κ. Τσίπρας μίλησε για μεγάλες οργανωτικές αδυναμίες του κόμματος και είπε πως ταυτόχρονα με τον εκλογικό απολογισμό θα πρέπει να γίνει ο απολογισμός του ενός χρόνου του ΣΥΡΙΖΑ ως ενιαίου κόμματος.

- Έθεσε θέμα οργανωτικής ανασυγκρότησης του κόμματος, προαναγγέλλοντας ανασυγκρότηση παντού, από την Πολιτική Γραμματεία μέχρι τις οργανώσεις των μελών.

- Μίλησε για την ανάγκη ενίσχυσης της συλλογικής λειτουργίας του κόμματος.