​Δικογραφία περί ενδεχόμενης ποινικής ευθύνης των πρώην Υπουργών του ΠΑΣΟΚ Άμυνας Ευάγγελου Βενιζέλου και Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου για την υπόθεση των υποβρυχίων και των Ναυπηγίων Σκαραμαγκά, διαβιβάστηκε στη Βουλή από την εισαγγελία Εφετών Αθηνών. Το γεγονός μάλιστα ότι διαβιβάσθηκε στη Βουλή μία ημέρα μόλις μετά την έναρξη λειτουργίας του Α' Θερινού Τμήματος προκαλεί εύλογους συνειρμούς για τους λόγους που υπαγόρευσαν το "εσπευσμένο" όπως κατήγγειλε η αντιπολίτευση κλείσιμο της Ολομέλειας της Βουλής.

Υπενθυμίζεται ότι με την λήξη των εργασιών της δεύτερης Συνόδου της Ολομέλειας της Βουλής την 4η Ιουνίου, βάση Συντάγματος παραγράφονται οποιεσδήποτε τυχόν ποινικές ευθύνες Υπουργών και μελών της προηγούμενης κυβέρνησης που αναδείχτηκε από τις εκλογές του Οκτωβρίου του 2009.

Σύμφωνα με το διαβιβαστικό έγγραφο της εισαγγελίας, η δικογραφία σχηματίστηκε κατόπιν της υποβολής από την Ζωή Κωνσταντοπούλου των πρακτικών της συνεδρίασης της Ολομέλειας της Βουλής (18/12/2013) για την υπόθεση των υποβρυχίων και στο έγγραφο αναφέρεται: «Σας αναφέρουμε ότι από την προκαταρκτική εξέταση που διενεργήθηκε προέκυψαν στοιχεία περί ενδεχόμενης ποινικής ευθύνης Υπουργών – μελών της κυβέρνησης και συγκεκριμένα των Ευάγγελου Βενιζέλου, πρώην Υπουργού Εθνικής Άμυνας και Γεωργίου Παπακωνσταντίνου, πρώην Υπουργού Οικονομικών, κατά το χρονικό διάστημα από την 17/10/2010 κ.ε. Επομένως θα πρέπει να υποβληθεί, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 86 Συντ., 1 και 4 Ν. 3126/2003 και 83 παρ. 1 του Κανονισμού της Βουλής, στην κα Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου».

Οργισμένη αντίδραση ΠΑΣΟΚ για «δήθεν φάκελο δικογραφίας» εις βάρος Βενιζέλου

Με μία οργισμένη ανακοίνωση αντέδρασε από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ στην είδηση ότι διαβάσθηκε ο φάκελος της δικογραφίας στη Βουλή για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών Βενιζέλου-Παπακωνσταντίνου στην υπόθεση των υποβρυχίων.

Το ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζει μάλιστα «δήθεν φάκελο δικογραφίας» αυτόν που διαβίβασε η Εισαγγελία στη Βουλή για τα υποβρύχια του ΠΝ και τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για συγκεκριμένη μεθόδευση εις βάρος του προέδρου του ΠΑΣΟΚ μετά τη σχετική συζήτηση στη Βουλή της πρότασης σύστασης εξεταστικής επιτροπής, στις 18.12.2013 η οποία «απορρίφθηκε πανηγυρικά με συντριπτική πλειοψηφία που υπερέβαινε την πλειοψηφία στήριξης της κυβέρνησης. Όλοι θυμούνται πώς εξελίχθηκε η συζήτηση, την ομιλία του Ευάγγελου Βενιζέλου και την αμηχανία του κ. Τσίπρα».

Το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει ότι "την ��πόμενη της συζήτησης του Δεκεμβρίου 2013 για τη απορριφθείσα πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να συσταθεί εξεταστική επιτροπή, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κα Κωνσταντοπούλου - αντιλαμβανόμενη την κοινοβουλευτική ήττα του κόμματος της - κατέθεσε στην εισαγγελία τα πρακτικά της Βουλής ,γνωρίζοντας πολύ καλά ότι το μόνο που μπορεί να κάνει η εισαγγελία είναι να διαβιβάσει στη Βουλή τα ίδια τα πρακτικά της από υπηρεσιακό καθήκον και χωρίς αξιολόγηση του περιεχομένου, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το έγγραφο του κ. Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου προς τη Βουλή".

Χαρακτηρίζει μάλιστα «παιδαριώδη επικοινωνιακή κίνηση κατά παραβίαση του Συντάγματος» την ενέργεια της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ, επειδή όπως υποστηρίζει «καμία εισαγγελική αρχή δεν είχε την αρμοδιότητα να διενεργήσει οποιαδήποτε δήθεν προκαταρκτική εξέταση ή πολύ περισσότερο να κάνει οποιαδήποτε δήθεν αξιολόγηση».