Φωτιές άναψε (και σήμερα) στη Βουλή ο Σάββας Ξηρός.

Με αφορμή το αίτημα του για κατ' οίκον έκτιση του υπολοίπου της ποινής του λόγω προβλημάτων υγείας και την υποστήριξη του από δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (Κουράκης και Κατριβάνου), ξέσπασε κόντρα μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ στο Α’ Θερινό Τμήμα της Βουλής.

Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου περί προστασίας προσώπων από αναγκαστική εξαφάνιση, ο εισηγητής της ΝΔ Κώστας Καραγκούνης έκανε λόγο για Συριζαίους βουλευτές «συμπαθούντες την τρομοκρατία» και επιτέθηκε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα του Σάββα Ξηρού: «Είναι πολιτικά έκθετος ο κ. Τσίπρας. Δεν έχει βγει ρητά και κατηγορηματικά να κα��αδικάσει την υπεράσπιση του αρχιτρομοκράτη Σάββα Ξηρού».

Για το θέμα, επανήλθε ο Κωνσταντίνος Τριαντάφυλλος του ΠΑΣΟΚ, που χθες είχε σφοδρή κόντρα με την Ζωή Κωνσταντοπούλου, δηλώνοντας ότι είναι διαφορετικό πράγμα ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα που επικαλείται ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλο ο μάρτυρας υπεράσπισης σε δίκη τρομοκρατίας.

Η αντίδραση της Ζωής Κωνσταντοπούλου ήταν έντονη, με τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ να ρωτά: «Τι θέλετε δηλαδή, να γίνουμε Γκουαντάναμο;». Παράλληλα, κατηγόρησε τη ΝΔ ότι χαρακτηρίζει τους πολιτικούς της αντιπάλους τρομοκράτες, τονίζοντας πως το ίδιο έλεγε παλαιότερα και για το ΠΑΣΟΚ με το οποίο συγκυβερνά. «Τι εισηγείσ��ε δηλαδή; Να αγνοήσουμε την απόφαση που λέει ότι ένας άνθρωπος με 93% αναπηρία πρέπει να έχει νοσοκομειακή περίθαλψη και νοσηλεία;» πρόσθεσε η κα Κωνσταντοπούλου.

Η Αφροδίτη Σταμπουλή του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «αλγεινή εντύπωση» από τις αναφορές των βουλευτών της συγκυβέρνησης για τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε ότι «οι επιθέσεις Καραγκούνη και Τριαντάφυλλου αποτελούν απόπειρα εκφοβισμού των μαρτύρων».

Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου, ο οποίος αναφέρθηκε σε «πολιτική σημειολογία», σχολιάζοντας την κίνηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ να υποστηρίξουν τον Σάββα Ξηρό.

«Έχει καταδικαστεί για τρομοκρατία και πας μάρτυρας, γιατί; Για την υγεία του» πρόσθεσε ο ίδιος, για να ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης όταν δήλωσε ότι λόγω της εμπειρίας του στο δικαστικό σώμα γνωρίζει ότι «πολλά στελέχη σας κατέθεταν ως μάρτυρες σε υποθέσεις τέτοιες».

Στον υπουργό Δικαιοσύνης απάντησε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης μιλώντας για «ατόπημα» του κ. Αθανασίου και προσθέτοντας πως «δεν μπορεί να θεωρείται μια νόμιμη παρουσία, ανεπίτρεπτη πολιτικά». «Αν έχει πολιτική σημειολογία, αυτή είναι η προστασία των πολιτικών δικαιωμάτων» δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος υπογράμμισε πως «εμείς πρώτοι καταδικάζουμε τη τρομοκρατία οποιαδήποτε μορφής αλλά είναι άλλο θέμα η προστασία της ανθρώπινης ζωής και της υγείας».