​Στην παρουσίαση του βιβλίου «Μία μετριοπαθής πρόταση για την επίλυση της κρίσης του ευρώ» των Τζέιμς Κ. Γκάλμπρεϊθ, Στιούαρτ Χόλαντ και Γιάννη Βαρουφάκη, στην οποία το "παρών" έδωσαν και οι Αντρίκος Παπανδρέου, Σταύρος Θεοδωράκης ��αι Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για την διαγραφή του χρέους χαρακτηρίζοντάς την αναγκαία, τονίζοντας παράλληλα ότι το δίλημμα για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι «ρήξη ή ρεαλισμός», αλλά «ενσωμάτωση ή ανατροπή».

«Θεωρούμε τη διαγραφή του χρέους αναγκαία, γιατί είναι προϋπόθεση για την ανάκαμψη. Ωστόσο ενώ τη θεωρούμε αναγκαία, δεν τη θεωρούμε ταυτόχρονα και από μόνη της ικανή» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε ότι εντάσσει την οριστική και βιώσιμη υπέρβαση της υπερχρέωσης της χώρας στο τρίπτυχο «ανασυγκρότηση-αναδιανομή-ανάπτυξη».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ακόμη ότι «καμία πρόταση δεν είναι ρεαλιστική αν δεν συνεκτιμά τον πραγματικό συσχετισμό πολιτικών δυνάμεων».

«Ακούω πολλές φορές ότι το δίλημμα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ρήξη ή ρεαλισμός. Ανοησίες» είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας και συνέχισε: «Η ρήξη και ο ρεαλισμός δεν είναι ετερώνυμες αλλά συμπληρωματικές έννοιες. Ρήξη χωρίς σχέδιο ρεαλιστικό, οδηγεί σε ήττα, σημαίνει ενσωμάτωση. Ρήξη με σχέδιο ρεαλιστικό, οδηγεί σε νίκη και σημαίνει ανατροπή. Αυτό λοιπόν είναι το πραγματικό δίλημμα: ενσωμάτωση ή ανατροπή».

Ακόμη, ο πρόεδ��ος του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Αν δεν προχωρήσουμε στις επείγουσες προοδευτικές μεταρρυθμίσεις στο κράτος, την οικονομία και τους θεσμούς, σε μεταρρυθμίσεις που θα κλείσουν οριστικά την πόρτα στο παρελθόν, τότε, όσο κι αν αύριο μειώσουμε το δημόσιο χρέος, μεθαύριο θα το ξαναβρούμε μπροστά μας», συμπληρώνοντας ότι «επειδή η έννοια μεταρρύθμιση έχει κακοπάθει και κακοφορμίσει από τα χρόνια του εκσυγχρονισμού έως τα χρόνια του τροϊκανισμού, από τους ίδιους ��άνω κάτω ανθρώπους σε καίριες θέσεις άσκησης οικονομικής πολιτικής, οφείλω να εξηγηθώ».