Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα βγαίνει από την ύφεση εξέφρασε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

«Η Ελλάδα, μετά από μία πολυετή περίοδο οικονομικής συρρίκνωσης και δημοσιονομικής προσαρμογής, έχε�� εισέλθει σε φάση σταθεροποίησης της διεθνούς θέσης της και των δημόσιων οικονομικών της, επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για τη λήξη της παρατεταμένης ύφεσης» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου για την Δημοσιονομική Διαχείριση και Εποπτεία.

Ο ίδιος, κάλεσε την Ευρώπη να ανταποκριθεί στις προκλήσεις «για την αντιμετώπιση των τάσεων ύφεσης και της δυναμικής της ανεργίας μέσω αναπτυξιακών πρωτοβουλιών», σημειώνοντας ότι η δημοσιονομική εξυγίανση δεν αρκεί από μόνη για να βάλει ένα τέλος στην κρίση.

«Στόχος είναι να μην υπάρχουν θύλακες που παράγουν ελλείμματα. Θέλουμε να παραμείνει η Ελλάδα μέρος της ευρωπαϊκής οικογένειας και να μην ξαναζήσει καμία γενιά την κρίση που αντιμετωπίσαμε την τελευταία τετραετία. Να οικοδομήσουμε ένα κράτος που δεν θα παράγει ελλείμματα, αλλά θα είναι αυτάρκες, οικονομικά αυτοδύναμο και δεν θα ασκεί πολιτικές με δανεικά» δήλωσε ο εισηγητής της ΝΔ Απόστολος Βεζυρόπουλος.

Επίθεση με… σουβλάκια και σούσι από Τσακαλώτο

Επίθεση στην κυβέρνηση για τις πολιτικές λιτότητας εξαπέλυσε, από την πλευρά του, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας για… σουβλάκια και σούσι.

«Ποιο είναι το μήνυμα που πήρατε το βράδυ των εκλογών όταν με τον κ. Στουρνάρα βλέπατε τα αποτελέσματα ανάμεσα στο σουβλάκι και το σούσι; Ποιο ήταν το μήνυμα που πήρατε από τα ποσοστά του Φάρατζ και της Λεπέν; Θεωρείτε ότι αν είχατε φτιάξει νωρίτερα τους δημοσιονομικούς κανόνες τα αποτελέσματα θα ήταν καλύτερα; Θεωρείτε ότι η πολιτική και οι δημοσιονομικοί κανόνες που εφαρμόζονται στην Ευρώπη και δημιουργούν αυτή την λιτότητα δεν έχουν καμία σχέση με τα αποτελέσματα;» δήλωσε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, απευθυνόμενος στον κ. Σταϊκούρα.

Ο Φίλιππος Σαχινίδης του ΠΑΣΟΚ, σημείωσε ότι το νομοσχέδιο συμπληρώνει μια σειρά θεσμικών πρωτοβουλιών που ξεκίνησαν το 2010, χαρακτήρισε παράδειγμα αποτυχημένου προϋπολογισμού αυτόν του 2009 και υποστήριξε ότι «αν οι αλλαγές είχαν γίνει πριν από πολλά χρόνια η χώρα μπορεί να μην χρειαζόταν να μπει σε αυτές τις περιπέτειες και δεν θα αντιμετώπιζε πρόβλημα αξιοπιστίας».

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Ραχήλ Μακρή σημείωσε ότι το νομοσχέδιο «δεν δεσμεύει την μελλοντική κυβέρνηση ούτε και τον μελλοντικό πρωθυπουργό», ενώ αναφερόμενη στο άρθρο 36 του νομοσχεδίου δήλωσε: «Όταν το χρέος υπερβαίνει το 60% του ΑΕΠ, η κυβέρνηση θα πρέπει να βρει τρόπο να αυξήσει το ΑΕΠ ή να βρει χρήματα να μειώσει το χρέος. Το ΑΕΠ, όμως, δεν αυξάνεται με μέτρα λιτότητας, οπότε η μείωση του χρέους μπορεί να γίνει μονάχα με νέα μέτρα».

Ο εισηγητής της ΔΗΜΑΡ Θωμάς Ψύρρας αναφερόμενος επίσης στο άρθρο 36, σημείωσε πως «κάθε χρόνο θα πρέπει να αποπληρώνουμε το 1/20 του χρέους που υπερβαίνει το 60%, δηλαδή περίπου 6,5 δισ. ευρώ» και πρόσθεσε πως ο αυστηρός έλεγχος στη δημοσιονομική διαχείριση είναι απαραίτητος, ωστόσο «το συγκεκριμένο πλαίσιο δεν είναι πρακτικά βιώσιμο».

Τέλος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος τόνισε ότι «η καπιταλιστική ανάκαμψη θα συνεχίσει την επιδείνωση των εργαζόμενων και δεν πρόκειται να οδηγήσει σε επιστροφή των απωλειών» και εκτίμησε πως «δεν υπάρχει διέξοδος προς όφελος του λαού εντός των τειχών της ΕΕ».