Με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών B. Σόιμπλε θα συναντηθεί αύριο το μεσημέρι στην Πορτογαλία ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, με την ευκαιρία εκδήλωσης του ΕΛΚ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, πρώτης μετά τις ευρωεκλογές, αναμένεται να συζητηθούν ζητήματα που σχετίζονται με την πορεία του ελληνικού προγράμματος αλλά και με τις αλλαγές που είναι δυνατόν να υπάρξουν, με δεδομένη τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης για διορθώσεις και φοροελαφρύνσεις.

Η ελληνική κυβέρνηση προτίθεται να συζητήσει και το θέμα της παρουσίας της τρόικας στην Ελλάδα, καθώς αρκετά στελέχη της, μεταξύ των οποίων ο αντιπρόεδρος και ΥΠΕΞ Ε. Βενιζέλος, θεωρούν ότι η τρόικα επιφέρει περισσότερη ζημιά πλέον παρά όφελος και δυσκολεύει τελικά την προσπάθεια να εφαρμοσθούν οι απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις.

Ο κ. Σαμαράς θα μιλήσει στην Πορτογαλία σε εκδήλωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, με θέμα «Στρατηγική για την ανάπτυξη και την απασχόληση 2014-2019».

Στην εκδήλωση θα παραβρίσκονται επίσης ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι, ο υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο νυν πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο πρόεδρος του ΕΛΚ, Γιόζεφ Ντολ, ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας Γίρι Κατάινεν, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας και, φυσικά, ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Πέδρο Πάσους Κοέλιο.

Ο κ. Σαμαράς θα μετάσχει επίσης σε γεύμα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Γιόζεφ Ντολ, τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ και τον γενικό γραμματέα του ΕΛΚ, στο οποίο θα παρακαθίσει και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας. Το απόγευμα ο κ. Σαμαράς θα έχει κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Πέδρο Πάσος Κοέλιο, με τον πρόεδρο του ΕΛΚ Γιόζεφ Ντόλ και με την αντιπρόεδρο της Κομισιόν Βίβιαν Ρέντινγκ, ενώ το βράδυ θα παρακαθίσει σε δείπνο για του�� ηγέτες που θα παραθέσει ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας.

Στην ομιλ��α του ο πρωθυπουργός αναμένεται να επισημάνει ότι η ΕΕ θα πρέπει να αναπτύξει πολιτικές για να βγει οριστικά από την κρίση, ενισχύοντας την ανάπτυξη και την απασχόληση και δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας κυρίως για τη νέα γενιά.

Θα αναφερθεί επίσης στις θετικές εξελίξεις στη χώρα μας, όπως στο γεγονός ότι μετά από έξι χρόνια κρίσης που στοίχισαν στην ανάπτυξη και επέφεραν μείωση του βιοτικού επιπέδου, η Ελλάδα έχει ήδη μπει σε φάση ανάκαμψης, ενώ το 2014 θα κλείσει με θετικό ρυθμό ανάπτυξης, έστω και μικρό.