Για εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή και εξάντληση της 4ετίας μιλά ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στη συνέντευξη που παραχώρησε στο ΒΗΜΑ.

Ωστόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ κόβουν κάθε κουβέντα για συναίνεση στο θέμα της προεδρικής εκλογής χωρίς να έχουν προηγηθεί εκλογές.

Ο Αντώνης Σαμαράς στη συνέντευξή του στο ΒΗΜΑ επαναλαμβάνει ότι δεν υπάρχει θέμα πρόωρων εκλογών ανεξάρτητα από τις εξελίξεις στην οικονομία.

«Όπως όλα δείχνουν σήμερα θα υπάρξει καλή έκβαση και για το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους. Αλλά αυτό δεν είναι κίνητρο για ��ένα να κάνουμε πρόωρες εκλογές. Την εξάντληση της τετραετίας την πιστεύω έτσι κι αλλιώς, ανεξαρτήτως συγκυριών»

Μάλιστα ο πρωθυπουργός βλέπει ως εφικτό ενδεχόμενο η παρούσα Βουλή να εκλέξει και το διάδοχο του Κάρολου Παπούλια στην Προεδρία της Δημοκρατίας.

«Με τη συνεχή βελτίωση της κατάστασης θεωρώ πιθανότατο να έχουμε και προεδρική πλειοψηφία το Μάρτιο. Οπότε πάει και το τελευταίο «εμπόδιο» για την εξάντληση της τετραετίας».

Αλλά και κυβερνητικά στελέχη όπως για παράδειγμα ο Βασίλης Κικίλιας πιστεύουν ότι μπορεί να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας χωρίς να μεσολαβήσουν εκλογές

«Πιστεύω ότι μπορεί. Οι ώρες δεν εί��αι κομματικές. Οι ώρες ανήκουν στην Ελλάδα όπως και οι κόποι και οι θυσίες όλων μας»

Στον ΣΥΡΙΖΑ πάντως κόβουν κάθε συζήτηση να ψηφίσουν θετικά για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας χωρίς να προηγηθούν εκλογές

«Ο κ. Σαμαράς φοβάται τη λαϊκή ετυμηγορία, θεωρεί πως μπορεί να κυβερνά χωρίς πολιτική νομιμοποίηση, γι' αυτό και επιδιώκει με κάθε τρόπο να συγκροτήσει μια πλαστή προεδρική πλειοψηφία» υποστήριξε ο κ. Σκουρλέτης.

Στην Κουμουνδούρου απαντούν ανάλογα ακόμα και αν υποψήφιος Πρόεδρος είναι πρόσωπο από την αριστερά όπως για παράδειγμα ο Νίκος Κωνσταντόπουλος ή ο Μανώλης Γλέζος

«Ο Πρόεδρος δεν είναι διακοσμητικό στοιχείο. Πολύ ειδικότερα τα τέσσερα τελευταία χρόνια είχε τη συνταγματική δυνατότητα αποφασιστικών παρεμβάσεων. Ως εκ τούτου, κανείς από τους δύο, ή από άλλους με τα ίδια χαρακτηριστικά δεν γίνεται να αποδεχτούν αυτόν τον ρόλο» δήλωσε η κ. Σακοράφα.

Αλλά και από τη ΔΗΜΑΡ θέτουν ως προϋπόθεση την αλλαγή της ασκούμενης πολιτικής, με τον πρόεδρο κ. Κουβέλη να υποστηρίζει:

«Χωρίς ορατή αλλαγή αυτών των πολιτικών, πάντως, ο σχηματισμός προεδρικής πλειοψηφίας θα είναι εξαιρετικά δυσχερής»

Ο Ανδρέας Λοβέρδος υπενθυμίζει ότι είναι από τους πρώτους που εκτίμησαν πως είναι δυνατή η εκλογή Προέδρου από την παρούσα Βουλή και λέει ότι τελικά τι θα γίνει θα κριθεί στο φθινόπωρο : «Το οικονομικό και γενικότερο κλίμα που θα επικρατεί στη χώρα το φθινόπωρο θα είναι ο καθοριστικός παράγοντας που θα κρίνει την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας»