«Όχι» σε νέα οριζόντια μέτρα και «ναι» σε παρεμβάσεις για τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, λέει μέσα από τη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Το Βήμα» ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Για την αποκατάσταση αδικιών ο πρωθυπουργός προαναγγέλλει ότι το πλήρες σχέδιο μείωσης όλων των φορολογικών βαρών θα είναι έτοιμο το φθινόπωρο και θα αφορά ένα χρονικό ορίζοντα κάποιων χρόνων. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, αν υπάρξει υπέρβαση στόχου και φέτος, θα υπάρξουν ελαφρύνσεις από την αμέσως επόμενη χρονιά.

«Τα μεγάλα καράβια γυρίζουν σταδιακά. Και οι μεγάλες αλλαγές γίνονται βήμα-βήμα. Όχι απότομα» τονίζει ο Αντ. Σαμαράς, θέτοντας ως άμεσες προτεραιότητες την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων «που θα δώσουν ανταγωνιστικότητα και αναπτυξιακή δυναμική στην οικονομία» αλλά και την αποκατάσταση των αδικιών.

Ο πρωθυπουργός αναφέρει ότι «οι καθυστερήσεις που υπήρξαν οφείλονται σε θεσμικά εμπόδια που ξεπερνιούνται σταδιακά» και διαφωνεί με όσους υποστηρίζουν πως υπάρχει θέμα «μεταρρυθμιστικής κόπωσης»

«Ξεχάστε τις εκλογές» είναι ένα ακόμη μήνυμα που στέλνει ο Αντώνης Σαμαράς στην πρώτη του συνέν��ευξη μετά τις ευρωεκλογές και τον πρόσφατο ανασχηματισμό, καθώς εμφανίζεται υπέρμαχος της εξάντλησης της τετραετίας και θεωρεί πιθανότατο να υπάρξει προεδρική πλειοψηφία έως το Μάρτιο του 2015.

Εκτιμά ακόμη ότι θα υπάρξει καλή έκβαση στο θέμα της βιωσιμότητας του χρέους, αλλά διευκρινίζει ότι η Ελλάδα είναι κυρίαρχη χώρα και υπογραμμίζει ότι είναι η ώρα να βάζει η ελληνική κυβέρνηση και όχι η τρόικα την ατζέντα των μεταρρυθμίσεων.

Διαβεβαιώνει ακόμη ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα. «Το έχω πεί τόσες φορές. Όσο πιάνουμε τους στόχους μας, δεν θα υπάρξουν νέα οριζόντια μέτρα λιτότητας, οποιασδήποτε μορφής! Ούτε σαν κι αυτά που αναφέρατε, ούτε άλλα… Αν μάλιστα, ξεπερνάμε τους στόχου�� μας, τότε θα υπάρξουν και ελαφρύνεις» τονίζει.

Όσον αφορά τις ελαφρύνσεις αναφέρει: «Εξετάζουμε μια σειρά, παρεμβάσεις που όλες είναι απαραίτητες, ενώ οι περισσότερες θα δημιουργήσουν αίσθηση και θα φέρουν ανακούφιση. Πρέπει όμως, να είναι ρεαλιστικές και να στηρίζονται στα αποτελέσματα του τρέχοντος προϋπολογισμού. Μέσα στους επόμενους έξi μήνες, δηλαδή μέχρι το τέλος της χρονιάς, θα γίνουν κάποια απ’ αυτά» δηλώνει ο κ. Σαμαρας.

Όσον αφορά τη διαπραγμάτευση για το χρέος ο πρωθυπουργός τονίζει ότι με την επίσημη ανακήρυξη του δημόσιου χρέους ως βιώσιμο θα αυξηθεί κατακόρυφα η σημασία της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού, φέρνοντας κεφάλαια και θέσεις εργασίας και θα μειωθεί περαιτέρω το κόστος δανεισμού

Ο κ. Σαμαράς υποστηρίζει επίσης ότι «η κυβερνητική πλειοψηφία είναι πιο άνετη σήμερα στη Βουλή απ’ ό,τι ήταν πριν μερικούς μήνες» ενώ ασκεί σκληρή κριτική και πάλι στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, για τον οποίο αναφέρει: «Λυπάμαι που το λέω: είναι νέος άνθρωπος αλλά μιλάει μια γλώσσα ξεπερασμένη εδώ και δεκαετίες. Επαναφέρει στερεότυπα και εμμονές που τα έχει «σκουπίσει» η Ιστορία. Και προσπαθεί να επιστρέψει τη χώρα στην… εποχή των παγετώνων!».