Στην αντεπίθεση πέρασε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου, μετά τις βολές που δέχθηκε από τον βουλευτή της ΝΔ Κ. Τζαβάρα αλλά και άλλους (όπως από την Φ. Πιπιλή), σχετικά με την πρόθεση κατάργησης διατάξεων του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου.

Ο Χαράλαμπος Αθανασίου, ως ανώτερος δικαστικός λειτουργός έκανε καριέρα ως πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων , θέση από τη οποία έδωσε σκληρές μάχες υπέρ των συναδέλφων του, αλλά τελικά ανεδείχθη σε υπουργό Δικαιοσύνης μετά απο επιλογή του πρωθυπουργού. Η ανάληψη των καθηκόντων του συνοδεύτηκε απο μια σειρά δημόσιων τοποθετήσεων , τόσο από τον ίδιο, μεταφέροντας και μήνυμα από τον Αντ. Σαμαρά, όσο και δια στόματος του αντιπροέδρου Ευ. Βενιζέλου, πως "οι αδικίες σε βάρος των δικαστών (βλ. μειώσεις έως και 60% στους μισθούς τους) πρέπει και θα αποκατασταθούν".

Όλα έδειχναν πώς οι σχέσεις δικαστικής και νομοθετικής εξουσίας διάγουν περίοδο μέλιτος ή έστω αμοιβαίας ανοχής. Ξαφνικά όμως πρώτοι οι Νομικοί Σύμβουλοι του Κράτους , κατήγγειλαν την διαφαινόμενη κατάργηση του νόμου περί καταχραστών δημοσίου (επιβάλει ισόβια για διασπάθιση χρήματος) προκαλώντας την πρώτη έκρηξη διάψευσης απο το υπουργείο.

Ακολούθησαν οι Διοικητικοί Δικαστές, που κατήγγειλαν τη μη εφαρμογή απο την κυβέρνηση δικαστικών αποφάσεων (π.χ καθαρίστριες) και η Ένωση Εισαγγελέων που παρουσίασε μια σειρά διατάξεων που ψηφίστηκαν με τους τελευταίους μνημονιακούς νόμους και φωτογραφίζουν ουσιαστικά απαλλαγή έως και μιζαδόρων .

Ο Κ.ΤΖΑΒΑΡΑΣ

Όμως αυτό που προφανώς δημιούργησε ένταση στο Υπουργείο Δικαιοσύνης είναι η τοποθέτηση του βουλευτή της ΝΔ Κώστα Τζαβάρα, ο οποίος μιλώντας στο Star ζήτησε παρέμβαση της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, προκειμένου να διαπιστωθεί ποιοί ωφελούνται από την κατάργηση του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου. Ο βουλευτής σημείωσε ότι η διάταξη που ακυρώνει στην πράξη τον επίμαχο νόμο (1608/50) βρισκόταν στο πολυνομοσχέδιο για την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ και σε επικοινωνία του με τον υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου, εκείνος του απάντησε ότι η διάταξη μπήκε «εκ παραδρομής».

«Υποψιάζομαι ότι στη συγκεκριμένη διάταξη μπαίνει και η περίπτωση και εκείνων που κατηγορούνται για τις υποθέσεις της Siemens, γιατί η υπόθεση είναι εκκρεμής ακόμη, στην προδικασία», δήλωσε ο Κώστας Τζαβάρας, ο οποίος ξαφνικά θυμήθηκε το μείζον αυτό θέμα και αποφάσισε να το «αποκαλύψει». «Οι συμπτώσεις θα πρέπει να ερευνηθούν, δεν θέλω να καταλογίσω δ��λο αν και η ένωση εισαγγελέων μίλησε για ύποπτη νομοθετική διαδικασία», ανέφερε ακόμη, ενώ ζήτησε να επέμβει η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου: «Η εισαγγελία του Αρείου Πάγου να διατάξει επείγουσα προκαταρκτική εξέταση για να δούμε ποιοι ευεργετούνται από αυτή τη διάταξη. Είναι περίεργο διότι περνά από τέσσερις ελέγχους: πρώτο, την κεντρική νομοπαρασκευαστική επιτροπή, δεύτερο, το γραφείο του υπουργού, τρίτο, το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο συνέπραξε, και, τέταρτο, τη γενική γραμματεία της κυβέρνησης»

Η ΕΚΡΗΞΗ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Συνεπακόλουθη και η έκρηξη του υπουργού Δικαιοσύνης που με σκληρπη γλώσσα απάντησε πως όψιμα τις σχολιάζουν (τις ρυθμίσεις) εννοώντας προφανώς πως για άλλο λόγο το κάνουν και καταλήγοντας πως ματαιοπονούν:

Η ανακοίνωση του κ.Αθανασίου αναφέρει:

«Ενόψει της παραφιλολογίας, που αναπτύχθηκε τις τελευταίες ημέρες, σχετικά με δήθεν «συγκαλύψεις», «ευνοϊκές μεταχειρίσεις» και «χαριστικές νομοθετικές ρυθμίσεις» για εμπλεκόμενους σε σκάνδαλα και για καταχραστές δημοσίου χρήματος, ο Υπουργός Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Χαράλαμπος Αθανασίου δήλωσε τα εξής:

«Σταθερή και αμετακίνητη βούληση της Κυβέρνησης είναι η δραστική και ως εκ τούτου αποτελεσματική αντιμετώπιση της διαφθοράς σε όλο το φάσμα του Δημόσιου τομέα. Αυτό αποδεικνύεται από το μέχρι τώρα νομοθετικό έργο της (κακουργηματοποιήθηκε η δωροδοκία – παθητική και ενεργητική – των πολιτικών αξιωματούχων και των δικαστικών λειτουργών και αυστηροποιήθηκε αυτή των υπαλλήλων κ.α. βλ. ν. 4254/2014).

Με τις πρόσφατες και (οψίμως!) σχολιαζόμενες νομοθετικές ρυθμίσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ΟΥΔΕΙΣ υπάλληλος (Πρόεδρος, Διευθύνων Σύμβουλος, μέλος Δ.Σ. κλπ), που υπηρετεί όχι μόνο στο Δημόσιο, Ν.Π.Δ.Δ., ΟΤΑ, αλλά και σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, που ιδρύθηκαν από το Δημόσιο (ΟΤΕ {υπόθεση SIEMENS}, ΔΕΗ, Ναυπηγεία κλπ) απαλλάσσεται ή θα τύχει οποιασδήποτε ευνοϊκότερης ποινικής μεταχείρισης.

Συνεπώς, ματαιοπονούν όσοι προσπαθούν να βρουν, πίσω από τις εν λόγω ρυθμίσεις, οποιαδήποτε σκοπιμότητα. Αν έχουν υπόψη τους οποιαδήπ��τε περίπτωση που μπορεί να τύχει ευνοϊκότερης αντιμετώπισης από τις εν λόγω ρυθμίσεις, ας την αναφέρουν δημοσίως, για να τύχουν ανάλογης απαντήσεως».