«Η Ελλάδα έχει κάνει προσφυγή πολλών δισ. εναντίον μιας από τις μεγαλύτερες αμυντικές εταιρείες της Γερμανίας που πούλησε στην χώρα 4 υποβρύχια με μια πολύπλοκη συμφωνία που έγινε σύμβολο των οικονομικών προβλημάτων της Ελλάδας» αναφέρει η Telegraph σε δημοσίευμά της με τίτλο «Η Ελλάδα διεκδικεί 7 δισ. ευρώ για γερμανικά υποβρύχια που δεν έχουν σαλπάρει ποτέ».

Σύμφωνα με την αγγλική εφημερίδα, στο δικαστήριο έφθασε ένας φάκελος 200 σελίδων καθώς η ελληνική κυβέρνηση «έχει καταθέσει αγωγή αποζημίωσης 7 δισ. ευρώ εναντίον της ThyssenKrupp Marine Systems και της Abu Dhabi Mar».

«Το 200 σελίδων έγγραφο που εστάλη στο Διεθνές Δικαστήριο Διαιτησίας αναφέρει ότι διακυβεύτηκε η διεθνής θέση της Ελλάδας από την αποτυχία προμήθειας των υποβρυχίων και ότι υπονομεύτηκε η θέση της στο ΝΑΤΟ» αναφέρει η Telegraph, η οποία επικαλείται ανώνυμη έγκυρη πηγή από την Ελλάδα που δηλώνει: «Το θέμα είναι τόσο ευαίσθητο που θα μπορούσαμε να διεκδικήσουμε ακόμη μεγαλύτερη αποζημίωση από τους Άραβες και τους Γερμανούς καθώς τα υποβρύχια είναι συνδεδεμένα με το γεωστρατηγικό ρόλο της χώρας, τη θέση της στο ΝΑΤΟ και το γεγονός ότι περιμένει την οριστικοποίηση της ΑΟΖ που έχει φέρει πολλούς επενδυτές που θέλουν να επενδύσουν στους φυσικούς της πόρους».
gll.jpg
Η εφημερίδα αναφέρει στη συνέχεια ότι η Ελλάδα ήταν ο μεγαλύτερος εισαγωγέας οπλικών συστημάτων στην Ευρώπη, δαπανώντας 4% του ΑΕΠ σε εξοπλισμούς, ενώ παραθέτει και μια δήλωση του Δημήτρη Παπαδημούλη, όπου ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει: «Αν υπάρχει μία χώρα που έχει επωφεληθεί από τα τεράστια ποσά που σπαταλά η Ελλάδα για την Άμυνά της, αυτή είναι η Γερμανία». Παράλληλ��, αναφέρεται στη φυλάκιση του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας Άκη Τσοχατζόπουλου για δωροδοκία από τη Φέροστάλ, η οποία συμφώνησε να πληρώσει 140 εκ. ευρώ πρόστιμο.

Σύμφωνα με την Telegraph, η ThyssenKrupp Marine αρνήθηκε να σχολιάσει, λέγοντας ότι η εταιρεία δεν έχει δει λεπτομέρειες της προσφυγής.