Πρόθεση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά να προσφύγει πρόωρα στις κάλπες διαβλέπει ο Economist σε άρθρο του για τον ανασχηματισμό της ελληνικής κυβέρνησης, με τίτλο «Νέα ομάδα στο τιμόνι».

Το περιοδικό επισημαίνει ότι αν και η Ελλάδα αναδύεται από την ύφεση, ο πρωθυπουργός πρέπει να διατηρήσει ομαλές σχέσεις με τους ξένους πιστωτές καθώς το Νοέμβριο ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις για την αναδιάρθρωση του τεράστιου – όπως το χαρακτηρίζει - χρέους της Ελλάδας. Υπενθυμίζει ακόμη την προειδοποίηση της Κομισιόν ότι η Αθήνα μπορεί να χρειαστεί τρίτο «πακέτο» βοήθειας μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος το 2015.

«Υπό αυτές τις συνθήκες o Α. Σαμαράς έβαλε τους καλύτερους του "παίκτες" στα υπουργεία που συνεργάζονται πιο στενά με την τρόικα. Επέλεξε έναν τεχνοκράτη, εκπαιδευμένο στις ΗΠΑ, τον Γκίκα Χαρδούβελη, να διαδεχτεί τον Γιάννη Στουρνάρα στο τιμόνι του ΥΠΟΙΚ» αναφέρει ο Economist, ενώ θετικές είναι οι αναφορές του και στο νέο υπουργό Ανάπτυξης Νίκο Δένδια, για τον οποίο υπενθυμίζει ότι θα χειριστεί την κατανομή κοινοτικών κονδυλίων και την προσέλκυση επενδύσεων, αναφέροντας ότι αποδείχθηκε αποτελεσματικός στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, ελέγχοντας τα σύνορα και προωθώντας την αναδιοργάνωση της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ο Economist υποστηρίζει ότι ο κ. Σαμαράς επιθυμεί να υιοθετήσει μια πιο σκληρή γραμμή απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και πιθανολογεί ότι δεν θα καταστεί δυνατό από την κυβερνητική πλειοψηφία να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας τον Φεβρουάριο, οπότε θα υπάρξουν πρόωρες εκλογές.

Το περιοδικό επικαλείται και την ανησυχία παρατηρητών ότι οι μεταρρυθμίσεις μπορεί να καθυστερήσουν στα υπουργεία που δεν ελέγχονται στενά από την τρόικα και υπενθυμίζει τις προειδοποιήσεις του εκπροσώπου του ΔΝΤ στην τρόικα, Πολ Τόμσεν, για κόπωση από τη λιτότητα και αντίσταση συμφερόντων στις μεταρρυθμίσεις.

BINTEO STAR