Μετά το καλοκαίρι θα γίνουν οι νέες εκτιμήσεις για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, όπως αναφέρει ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ στην αυστριακή εφημερίδα «Ντερ Στάνταρτ».

Σύμφωνα με τον ίδιο το «μεγάλο ερωτηματικό» προκύπτει από τη δοκιμασία αντοχής (stress test) των τραπεζών το οποίο θα δώσει απάντηση στο ερώτημα αν θα χρειαστούν τους πόρους που έχουν προβλεφθεί

Αναφερόμενος στην Ελλάδα και τα μέτρα λιτότητας, ο Ντάισελμπλουμ σημείωσε πως η χώρα μας αλλά και άλλες χώρες είχαν χρεοκοπήσει και εξαναγκαστήκαν να ακολουθήσουν τη λιτότητα.

Ερωτηθείς αν είναι υψηλό το τίμημα των πακέτων λιτότητας στις χώρες της ευρωζώνης, ο πρόεδρος του Eurogroup σημείωσε πως υπάρχει όντως ένα υψηλό τίμημα αλλά είναι απόρροια της κρίσης που εξανάγκασε σε λιτότητα και όχι των μέτρων λιτότητας.

Ο Ντάισελμπλουμ έκανε λόγο για φτηνά δάνεια, «φούσκες» ακινήτων, απώλεια ανταγωνιστικότητας, υψηλό χρέος και κακή πολιτική, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «η Ευρώπη ψώνισε βερεσέ» και ξόδεψε άσχημα τα χρήματα που πήρε.